Απόλυτη πλειοψηφία θα μπορούσε να εξασφαλίσει στις επόμενες εκλογές η Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, CDU/CSU) με την ‘Αγγελα Μέρκελ ως υποψήφια Καγκελάριο, εκτιμά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ.

Η απόλυτη πλειοψηφία της Ένωσης ωστόσο δεν θα ήταν εφικτή χωρίς ένα ισχυρό ποσοστό της CSU στην Βαυαρία, επισήμανε ο κ. Ζεεχόφερ στην καθιερωμένη συνέντευξη πριν από την θερινή ανάπαυλα, η οποία προβλήθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Απέρριψε, μάλιστα, ως «απόλυτη ανοησία» τον ισχυρισμό ότι η δύναμη του κόμματός του έχει συρρικνωθεί λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της επιβολής διοδίων στους μη-Γερμανούς που χρησιμοποιούν τους αυτοκινητοδρόμους της Βαυαρίας και της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει παράνομο το οικογενειακό επίδομα που δίδεται στους γονείς που μένουν στο σπίτι με τα παιδιά τους.

Τα δύο θέματα αποτελούσαν σημεία αιχμής για την πολιτική της CSU το τελευταίο διάστημα.

Αναφερόμενος στην δική του πολιτική καριέρα, ο κ. Ζεεχόφερ είπε ότι, εφόσον η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει, θα εξαντλήσει τη θητεία του στην Πρωθυπουργία, ως το 2018.

Πρόθεσή του είναι μάλιστα να επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματός του τον Νοέμβριο, είναι ωστόσο πιθανό να εγκαταλείψει την θέση ήδη το 2017. Ως πιθανότερος διάδοχός του εμφανίζεται ως τώρα ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ.

Ιδιαίτερη μνεία κατά την διάρκεια της συνέντευξης έκανε ο Βαυαρός πρωθυπουργός και στο θέμα των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να σταματήσει η μαζική κατάχρηση του ασύλου» από τα Βαλκάνια και υποστηρίζοντας ότι η αποσιώπηση του προβλήματος ενισχύει μόνο την ακροδεξιά.

Ο κ. Ζεεχόφερ ζήτησε ακόμη να περιοριστούν τα κίνητρα για τους πρόσφυγες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τα κρατίδια και τους δήμους που τους υποδέχονται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις