Η βουλή του Κοσσυφοπεδίου άνοιξε τελικά τον δρόμο για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα εξετάσει εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται ο UCK στον πόλεμο εναντίον των Σέρβων το1999.

Σε έκθεση του πρώην βουλευτή της Ελβετίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντικ Μάρτι το 2011 καταγράφονται περιπτώσεις δολοφονιών, εκτοπίσεων, (-)ουαλικής βίας, αλλά και καταστροφής εκκλησιών κατά της διάρκεια αποχώρησης των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο. Τα περισσότερα θύματα ήταν Σέρβοι και Ρομά.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αφαιρέθηκαν ακόμα και όργανα από τα θύματα. Επί δύο χρόνια ο αμερικανός εισαγγελέας Κλιντ Ουίλιαμσον εξέταζε τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Ελβετός πρώην βουλευτής και τις επιβεβαίωσε με έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι.

«Ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο διαπράχθηκαν τα αδικήματα θεμελιώνει την κατηγορία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωνε τότε ο επικεφαλής εισαγγελέας των ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο Κλίντ Ουίλιαμσον.

Στην ψηφοφορία για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου στο κοινοβούλιο της Πρίστινα το αντιπολιτευτικό κόμμα Vetevendosje («Αυτοδιάθεση»), ψήφισε κατά του ειδικού δικαστηρίου. Ο πρόεδρος του κόμματος Βιζάρ Ίμερι τόνισε ότι «αυτή η βουλή έχει πει ήδη μια φορά όχι στο ειδικό δικαστήριο και τώρα θα προσφύγουμε στο συνταγματικό δικαστήριο».

Το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού UCK αναμένεται να ξεκινήσει το έργο του το 2016, με τις συνεδριάσεις να γίνονται τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στη Χάγη.

Ενδιαφέρον έχει ποια θα είναι η τύχη υψηλόβαθμων στελεχών του UCK, όπως του Χασίμ Θάτσι, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.


Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις