Τουλάχιστον 40 νεοσύλλεκτοι αστυνομικής ακαδημίας και άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο αστυνομική ακαδημία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός κύματος πολύνεκρων επιθέσεων στην Καμπούλ, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Το βράδυ της Παρασκευής, μια ακόμη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και στις βάσεις των ξένων στρατιωτών, δήλωσε ο Εμπαντουλά Καρίμι, εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος δεν ήταν σε θέση εάν υπήρξαν θύματα. Πυρά όπλων ακούγονταν στην περιοχή, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα αιματηρών επιθέσεων στην Καμπούλ αφότου ανέλαβε την ηγεσία των Ταλιμπάν ο μουλάς Μανσούρ, στη θέση του μουλά Όμαρ, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αστυνομικούς, ο στόχος της πρώτης επίθεσης ενδέχεται να ήταν ένα κτίριο του στρατού κοντά στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη.

Αναφερόμενος στην ενέργεια αυτή, ο Σαγέντ Ζαφάρ Χασέμι, εκπρόσωπος του προέδρου του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, έκανε λόγο για μια «άνανδρη επίθεση εναντίον αμάχων».

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το πρώτο μετά το τέλος της αποστολής των μάχιμων δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν, καταγράφηκε ένας αριθμός θυμάτων μεταξύ των αμάχων χωρίς προηγούμενο — 1.592 νεκροί και 3.329 τραυματίες, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, την UNAMA.

Και αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες στις τάξεις της αφγανικής αστυνομίας και του αφγανικού στρατού, που χάνουν, όπως δήλωσε ένας Αμερικανός στρατηγός αυτή την εβδομάδα, 4.000 άνδρες τον μήνα, τόσο λόγω των απωλειών τους στις μάχες, όσο και λόγω των λιποταξιών.

Οι επιθέσεις μοιάζουν να διαψεύδουν κάθε ελπίδα περί ταχείας επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο κίνημα των Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Γάνι.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις