Συρία: Προέλαση Κυβερνητικών Δυνάμεων

Συρία: Προέλαση Κυβερνητικών Δυνάμεων
Αεροσκάφη της συριακής αεροπορίας πραγματοποίησαν την Τρίτη το πρωί δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε σημεία της πεδιάδας Σαλ αλ-Γαμπ που κατέλαβαν οι αντάρτες κατά την προέλασή τους αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκρούσεις μαίνονται την Τρίτη μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες υποστηρίζονται από συμμαχικές πολιτοφυλακές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και αξιωματούχους.

"Ο στρατός προελαύνει στην περιοχή", δήλωσε συριακή στρατιωτική πηγή.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα χωριό, είπε ο Αμπού αλ-Μπαράα Χαμάουι της οργάνωσης ανταρτών Ατζναντ αλ-Σαμ, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο καθώς μιλούσε μέσω μιας υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων του Διαδικτύου.

Επωφελούμενοι από την προέλαση των ανταρτών στην πεδιάδα, μαχητές της οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νόσρα, η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα, έφθασαν στις ανατολικές παρυφές των βουνών που αποτελούν το ιστορικό κέντρο της μειονότητας των Αλαουιτών, μέλος της οποίας είναι ο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Το Παρατηρητήριο εκτιμά ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν το ένα τέταρτο της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Παράλληλα την Τρίτη, οι αρχές της Δαμασκού επέκριναν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για "μεροληψία" μετά τις καταγγελίες του για την αιματηρή επιδρομή της συριακής αεροπορίας σε πολυσύχναστη αγορά στο κέντρο της πόλης Ντούμα, κοντά στην πρωτεύουσα, το Σαββατοκύριακο, από την οποία τουλάχιστον 96 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στη πλειοψηφία τους άμαχοι.

Ντε Μιστούρα απομακρύνεται, με τις τελευταίες δηλώσεις του, από την αμεροληψία κατά την άσκηση της αποστολής του, διατυπώνοντας δηλώσεις που στερούνται αντικειμενικότητας", δήλωσε αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών τον οποίο επικαλούνται τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Ο απεσταλμένος "βασίζεται στην προπαγάνδα κύκλων γνωστών για την εχθρότητά τους προς τη Συρία", καταγγέλλει ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, υπονοώντας τη συριακή αντιπολίτευση.

Ο Ντε Μιστούρα δήλωσε χθες ότι "ο βομβαρδισμός από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Ντούμα την Κυριακή ήταν καταστροφικός", και πρόσθεσε ότι είναι "απαράδεκτο μια κυβέρνηση να σκοτώνει τους ίδιους τους πολίτες της χώρας της κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες".

Η αντίδραση της συριακής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Μιστούρα σημειώνεται μερικές ώρες μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός νέου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Συρία.