Σχεδόν 30.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί στις ΗΠΑ και δίνουν μάχη ενάντια στις πυρκαγιές που μαίνονται σε 10 πολιτείες, στην πλειονότητά τους στο δυτικό τμήμα της χώρας, οι οποίες έχουν κάψει από τις αρχές του έτους, εδάφη η έκταση των οποίων είναι υπερδιπλάσια της διοικητικής περιοχής του Παρισιού (σ.σ. 12.012 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Συνολικά 28.884 άνθρωποι λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πύρινων μετώπων, που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ των τελευταίων 20 χρόνων και έχουν αναγκάσει χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Πυρκαγιών (NIFC).

Περίπου 29.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης έχουν μετατραπεί σε στάχτη από τις αρχές του 2015, ήτοι η διπλάσια και πλέον επιφάνεια της Ιλ ντε Φρανς, της διοικητικής περιοχής του Παρισιού, ή μια έκταση ισοδύναμη με τη Βρετάνη ή τη Βουργουνδία στη Γαλλία.

Την τελευταία φορά που το όριο των 28.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καμένης γης είχε ξεπεραστεί αυτήν την περίοδο καταγράφηκε πριν από 20 χρόνια, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τίνα Μπόλι, εκπρόσωπος τύπου του NIFC.

«Τα τελευταία χρόνια ήταν πρωτοφανή στο βορειοδυτικό τμήμα, λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων» υπενθύμισε η εκπρόσωπος τύπου την ώρα που τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται σε 10 πολιτείες, περιλαμβανομένης της Καλιφόρνιας που πλήττεται από ξηρασία εδώ και 4 χρόνια.

«Πυροσβέστες από κάθε σημείο της χώρας έχουν κινητοποιηθεί (για να αντιμετωπίσουν) τις πυρκαγιές στη Δύση» εξήγησε η Μπόλι απαριθμώντας 41.194 πύρινα μέτωπα.

Η πυρκαγιά Soda Fire στην πολιτεία του Άινταχο, μία από τις μεγαλύτερες, τέθηκε υπό έλεγχο σε ποσοστό 90% σήμερα αφού κατέκαψε 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ένα ερασιτεχνικό βίντεο με τον τίτλο «Firenado» καταγράφει το πως οι φλόγες και ο άνεμος σχηματίζουν έναν πύρινο ανεμοστρόβιλο που κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Δείτε το video από το NBC NEWS

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις