Η τροπική καταιγίδα Ερικα, με τους θυελλώδεις ανέμους της και τις καταρρακτώδεις βροχές, πέρασε πάνω από την Αϊτή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και αναμένεται να εξασθενήσει, αφού προηγουμένως έπληξε το μικρό νησί Δομινίκα, αφήνοντας στο πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Μετά τις σφοδρές καταιγίδες, η βροχόπτωση τη νύχτα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς ήταν ασθενής.


Ένας πρώτος απολογισμός των αρχών της Αϊτής κάνει λόγο για τρεις τραυματίες από την κατάρρευση σπιτιού στη μητροπολιτική περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς.

Πλημμύρες σημειώθηκαν σε τουλάχιστον δύο πόλεις, χωρίς όμως να προκληθούν σοβαρές ζημιές. Εξάλλου, 254 κρατούμενοι του σωφρονιστικού ιδρύματος στο Γκονάιβες απομακρύνθηκαν προληπτικά, γιατί η φυλακή βρίσκεται σε περιοχή υψηλού κινδύνου πλημμύρας.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις και άνοιξαν τα καταφύγια για έκτακτες καταστάσεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, υπάρχουν 1.966 προσωρινά καταφύγια στα δέκα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Διαθέτοντας κιτ προσωπικής υγιεινής, στρώματα και αποθέματα τροφίμων, αυτά τα κέντρα μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 47.000 πολίτες.

Στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο, στις 03:00 ώρα Ελλάδας, το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τυφώνων (NHC) στο Μαϊάμι, ανέφερε ότι ο Ερικα κινείτο με ταχύτητα 33 χλμ. την ώρα.

Μετά το πέρασμά του από το νησί Ισπανιόλα, το οποίο μοιράζονται Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία, η καταιγίδα θα κατευθυνθεί στην Κούβα, η οποία έχει θέση σε κατάσταση συναγερμού ορισμένες νοτιοανατολικές περιοχές της.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο Ερικα μπορεί να εξασθενήσει και να ξαναγίνει τροπική καταιγίδα αργότερα σήμερα. Δεν αποκλείουν η καταιγίδα να “διαλυθεί” περνώντας πάνω από το νησί Ισπανιόλα.

Ωστόσο αν επιμείνει στην έντασή του, ο Ερικα μπορεί να φθάσει τη Δευτέρα στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ως τροπική καταιγίδα ασθενούς έντασης. Η αμερικανική πολιτεία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να προετοιμαστεί, καθώς αυτό επιτρέπει την αποδέσμευση περισσότερων οικονομικών πόρων και την κινητοποίηση της Εθνοφρουράς για την προστασία της πολιτείας.

“20 χρόνια πίσω”


Οι βροχές προκάλεσαν πλημμύρες έχουν και φονικές κατολισθήσεις στο νησί Δομινίκα, όπου “τουλάχιστον 20 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και ορισμένοι αγνοούνται”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρούσβελτ Σκέριτ, αφότου διαπίστωσε το μέγεθος των ζημιών,

“Οι ζημιές που είδα σήμερα, φοβάμαι ότι μπορεί να γυρίσουν είκοσι χρόνια πίσω την αναπτυξιακή μας πορεία”, δήλωσε ο Σκέριτ σε ομιλία του σημειώνοντας ότι “το πιο σημαντικό είναι οι ανθρώπινες απώλειες”.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δημοσίων Έργων και Λιμένων Ιαν Πίναρντ είχε κάνει λόγο για 25 νεκρούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις