«Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, δεν μπορούμε
να ωραιοποιούμε τα πράγματα: Η κατάσταση της ΕΕ δεν είναι καλή. Υπάρχει
μία έλλειψη Ευρώπης και μία έλλειψη ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα.

Επισήμανε, δε, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές: «Πρέπει να αλλάξει και πρέπει εμείς να το κάνουμε τώρα. Πρέπει και εσείς να τιμήσετε την εντολή που πήρατε από τους Ευρωπαίους».

Δήλωσε με νόημα: «Δεν είναι η ώρα για φόβο. Είναι ώρα για θαρραλέα μέτρα. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας η αποδοχή προσφύγων».

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι η προσφυγική κρίση» τόνισε.

Μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων

Ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός δεύτερου Κατεπείγοντος Μηχανισμού Μετεγκατάστασης. Θα αφορά την μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων που θα προστεθούν στην ήδη προβλεπόμενη των 40.000 προσφύγων.

«Στόχος η δημιουργία ενός διαρθρωμένου συστήματος μετεγκατάστασης» δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η ΕΕ οφείλει να αποδεχθεί όσους ψάχνουν καταφύγιο από πολέμους και υπογραμμίζοντας πως «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους».

Η αλλαγή του συστήματος ασύλου, ο μόνιμος μηχανισμός ανακατανομής, η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ -«η Σένγκεν δεν θα καταργηθεί από αυτήν την Κομισιόν» τόνισε ο Γιούνκερ- συνδυάζεται με φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και παράλληλη διάνοιξη νόμιμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Προανήγγειλε, παράλληλα, συνολικό πακέτο για τις αρχές του 2016, που θα θεσμοθετεί επίσης μέτρα για νόμιμη μετανάστευση.

Στους άξονες αυτούς προστίθενται μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη και της κρίσης στην Συρία: «Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, δεν θα σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ως τμήμα τους προανήγγειλε ταμείο 1,8 δισ. ευρώ για προώθηση της σταθερότητας στις αφρικανικές χώρες.

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η προσφυγική κρίση και τα μέτρα που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπισή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή της για μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε όλη την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση προβλέπει επανεγκατάσταση 120.000 μεταναστών κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία αλλά και την Ουγγαρία σε όλη την ΕΕ -πλην Βρετανίας και Δανίας. Την στήριξή τους στην πρόταση έχουν εκφράσει ανοικτά η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (που είχε αρχικά εμφανιστεί αντίθετη).

Ωστόσο, παραμένουν ισχυρές αντιρρήσεις από τις χώρες της ανατολικής ΕΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις