Δεκάδες Αμερικανοί ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν διαμαρτυρηθεί για εξωραϊσμό των εκθέσεών τους αναφορικά με τον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που διεξάγεται κυρίως από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο The Daily Beast.

Οι New York Times είχαν αποκαλύψει τον Αύγουστο πως το Πεντάγωνο ερευνούσε την υπόθεση αυτή, καθώς τουλάχιστον ένας αναλυτής είχε κατηγορήσει ανώτερους αξιωματικούς ότι επανεπεξεργάζονται τα συμπεράσματα των υπηρεσιών πληροφοριών για την πρόοδο του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ στις εκθέσεις που προορίζονται κυρίως για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η δυσφορία είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο γενικευμένη, σύμφωνα με τον The Daily Beast, που αναφέρει επικαλούμενος ανώνυμους αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι περισσότεροι από 50 αναλυτές της στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (Centcom) έχουν διαμαρτυρηθεί επισήμως επειδή διαπίστωσαν πως οι εκθέσεις τους αλλοιώθηκαν ώστε να καταστούν περισσότερο αισιόδοξες.

Ο αριθμός αυτών των διαμαρτυρόμενων αναλυτών δείχνει πως πρόκειται για ένα “συστημικό” πρόβλημα, υπογραμμίζει ο The Daily Beast σε άρθρο του που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

“Ο καρκίνος βρίσκεται στην καρδιά των υψηλών κλιμακίων της διοίκησης των υπηρεσιών πληροφοριών“, δηλώνει ζητώντας να μην κατονομασθεί ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, τον οποίο επικαλείται ο ιστότοπος.

Οι πληροφορίες αυτές ξαναφέρνουν στη μνήμη το φιάσκο με τις πληροφορίες για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Η ισχυρή αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε επικριθεί τότε για το φιάσκο αυτό.

Μια οδηγία από το γραφείο του διευθυντή των πληροφοριών (DNI), που συντονίζει τις 17 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, προβλέπει ότι οι αναλύσεις “δεν πρέπει να παραποιούνται” υπέρ οποιασδήποτε πολιτικής άποψης, προγράμματος ή ιδιαίτερου κοινού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις