Οι χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία– απορρίπτουν τις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες που θέλει να τους επιβάλει η ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή από την Πράγα ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ.
Οι χώρες που οφείλουν να υποδεχτούν τους πρόσφυγες “θα πρέπει να έχουν τον έλεγχο του αριθμού των προσφύγων που είναι διατεθειμένες να δεχθούν και μετά να τους προσφέρουν την υποστήριξή τους”, δήλωσε ο Ζαοράλεκ σε δημοσιογράφους, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στην Πράγα με τους ομολόγους του της ομάδας του Βίζεγκραντ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση σε μια προσπάθεια να τους αλλάξει γνώμη.
Επικαλούμενος “τους νέους δραματικούς αριθμούς” των προσφύγων και υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία αναμένει 800.000 πρόσφυγες φέτος και 40.000 μόνον αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Στάινμαϊερ επέμεινε ότι θα πρέπει οι χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ, οι οποίες είχαν μόλις απορρίψει τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, “να συμφωνήσουν σε μια δίκαιη ανακατανομή αυτών (των προσφύγων) που βρίσκονται ακόμη καθ’οδόν”.
Μιλώντας επίσης μετά την συνάντηση αυτή με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βουδαπέστης Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι η Ουγγαρία “θα υποδεχόταν με χαρά μια διάσκεψη για τη συνεργασία” ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες “των δυτικών Βαλκανίων“, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, για την προσφυγική κρίση.
Επίσης επισήμανε ότι η χώρα του μπορεί να δει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν σε αυτήν να φτάνει τους 400.000 με 500.000 ως το τέλος του έτους και σημείωσε ότι οι ουγγρικές αρχές έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής φέτος την άφιξη περισσότερων από 170.000 μεταναστών, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή.
Ο Ούγγρος υπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ότι από την ερχόμενη εβδομάδα “οποιαδήποτε παράνομη είσοδος στην Ουγγαρία με την πρόκληση βλάβης στις υποδομές στα σύνορα θα θεωρείται αδίκημα και θα οδηγεί στην επιβολή ποινής φυλάκισης ή σε απέλαση”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε από τη Βουδαπέστη ότι η αστυνομία θα λαμβάνει αυστηρότερη δράση από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς, όπως σημείωσε, οι μετανάστες έχουν εξεγερθεί τις τελευταίες ημέρες κατά των ουγγρικών αρχών, έχουν καταλάβει σιδηροδρομικούς σταθμούς και αρνούνται να καταγραφούν.
“Αν σκεφτεί κανείς ότι αντιμετωπίζουμε μια εξέγερση από τους παράνομους μετανάστες, η αστυνομία κάνει τη δουλειά της με αξιοσημείωτο τρόπο, χωρίς να έχει χρησιμοποιεί βία”, δήλωσε ο Ορμπάν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από τις 15 Σεπτεμβρίου που θα τεθούν σε ισχύ αυστηρότεροι νόμοι περί μετανάστευσης, αυτοί που θα διασχίζουν παράνομα τα σύνορα της Ουγγαρίας θα συλλαμβάνονται, κατέληξε.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις