Ο “πυρετός του χρυσού” που ξεσήκωσαν στην Πολωνία οι έρευνες -μέχρι στιγμής άκαρπες- για την ανακάλυψη ενός τρένου των Ναζί γεμάτου, υποτίθεται, με αμύθητους θησαυρούς, οδήγησε στον εντοπισμό δύο σιδηροδρομικών σηράγγων που είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί στην περιοχή προς τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε ένας ερασιτέχνης ερευνητής από το Βάλμπζιχ.

Οι δύο σήραγγες αποτελούν μέρος ενός τεράστιου υπόγειου συγκροτήματος, του λεγόμενου “Ρίζε” (που σημαίνει “Γίγαντας”) που κατασκευάστηκε από τους Ναζί στα όρη Σβι.

“Πρόκειται για δύο σήραγγες και ένα υπόγειο συγκρότημα που προστίθενται στους άλλους υπόγειους χώρους που είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα και ένα μέρος τους είναι ανοιχτό για τους τουρίστες στο χωριό Βάλιμ”, είπε ο Κριστόφ Σπακόφσκι, ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου του Ρίζε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Οι Ναζί κατασκεύασαν στην περιοχή αυτή μια υπόγεια πόλη επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων (…) όπου θα ζούσαν οι στενοί συνεργάτες του Χίτλερ για μερικά χρόνια, στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης” υποστήριξε.

Στον χώρο αυτό “θα μπορούσε να υπάρχει οτιδήποτε αλλά κυρίως στρατιωτικό υλικό και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του”, πρόσθεσε.

“Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου να δηλώσω ότι υπάρχουν θησαυροί, όπως η Κεχριμπαρένια Αίθουσα που κλάπηκε από τους Ναζί στο Λένινγκραντ (τη σημερινή Αγία Πετρούπολη) και την αναζητούμε επί 70 χρόνια ή ένα τρένο γεμάτο με χρυσάφι”, συνέχισε, αναφερόμενος στις πυρετώδεις αναζητήσεις που έχει προκαλέσει στην Πολωνία ο θρύλος μιας αμαξοστοιχία που την “έκρυψαν” οι Γερμανοί λίγο πριν από το τέλος του πολέμου σε μια υπόγεια σήραγγα στη δυτική Πολωνία.

Η ανακάλυψη των δύο σηράγγων “αποτελεί έργο πολλών ετών που βασίστηκε σε αρχεία, σε μαρτυρίες και επιτόπιες έρευνες”, είπε ο Σπακόφσκι.

Ο ερευνητής παρουσίασε στους δημοσιογράφους φωτογραφίες που έχουν τραβηχθεί με γεωραντάρ και δείχνουν τα δύο τούνελ και το υπόγειο κτίσμα. Η μία σήραγγα ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βάλιμ και πηγαίνει προς το συγκρότημα του Ρίζε.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς οι Ναζί ήθελαν να εγκαταστήσουν στην περιοχή αυτή ένα γενικό επιτελείο για τον Χίτλερ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις