Σε συμφωνία για τις αρμοδιότητες ειδικού εισαγγελέα που θα εξετάσει το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, όπως και το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση αυτή, κατέληξαν την Τρίτη το πρωί τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της ΠΓΔΜ.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, που είναι η σημερινή.
Ειδικός εισαγγελέας θα τοποθετηθεί η δικαστής από την Γευγελή Κάτιτσα ΓιάνεβαΗ 50χρονη, άγνωστη στην κοινή γνώμη της χώρας, είναι σήμερα εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Γευγελής.
Στη διάρκεια της ημέρας, η Βουλή θα ψηφίσει το νέο νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες της ειδικής εισαγγελέως, όπως και την τοποθέτησή της.
Η ειδική εισαγγελέας θα εξετάσει τόσο τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών όσο και τις κατηγορίες της κυβέρνησης κατά της αντιπολίτευσης για εξωθεσμικούς εκβιασμούς με σκοπό την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.
Ο ορισμός ειδικού εισαγγελέα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προκύπτει από τη συμφωνία των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, που επιτεύχθηκε στις 15 Ιουλίου στα Σκόπια, με τη μεσολάβηση του επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, σχετικά με την επίλυση της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Ο κ. Χαν θα επισκεφθεί την Παρασκευή τα Σκόπια.
Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, στις 24 Απριλίου 2016.
Η επιλογή και τοποθέτηση ειδικού εισαγγελέα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές είναι η δεύτερη πρόβλεψη της συμφωνίας. Η πρώτη πρόβλεψη, η οποία δρομολογήθηκε, ήταν η επιστροφή της αντιπολίτευσης στην Βουλή, την 1η Σεπτεμβρίου, ύστερα από 15 μήνες αποχής.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις