Οι στρατιωτικοί του Προεδρικού Συντάγματος Ασφαλείας (RSP) στην Μπουρκίνα Φάσο, που συνέλαβαν την Τετάρτη ομήρους τον πρόεδρο και την κυβέρνηση, ανακοίνωσαν την Πέμπτη το πρωί ότι “διέλυσαν” τους μεταβατικούς θεσμούς και υποσχέθηκαν να διοργανώσουν εκλογές.
To “Εθνικό Συμβούλιο Δημοκρατίας” που συστάθηκε από τους στρατιωτικούς αυτούς δηλώνει πως έθεσε “τέρμα στο καθεστώς της μετάβασης (…). Ο μεταβατικός πρόεδρος απηλλάγη από τα καθήκοντά του. Η μεταβατική κυβέρνηση” και “το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης” “διαλύθηκαν”, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο αντισυνταγματάρχης Μαμαντού Μπαμπά.
“Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα αφοσιωθεί στην επαναφορά της πολιτικής τάξης στη χώρα και στην αποκατάσταση της εθνικής συνοχής, οι οποίες θα καταλήξουν σε ήρεμες και περιεκτικές εκλογές”, συνέχισε.
Η RSP, η φρουρά του πρώην προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, που εκδιώχθηκε από την εξουσία έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις τον Οκτώβριο του 2014 έπειτα από 27 χρόνια στην εξουσία, καταγγέλλει ιδίως τον νόμο που δεν επιτρέπει στους οπαδούς του πρώην προέδρου Κομπαορέ να θέσουν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου και αναμένεται να θέσουν τέρμα στη μετάβαση.
Αυτός ο πολύ αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος καθιστά “μη εκλέξιμους” όλους εκείνους που είχαν υποστηρίξει “μια αντισυνταγματική αλλαγή”, δηλαδή την προσπάθεια του Κομπαορέ να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να καταργήσει τους περιορισμούς στις προεδρικές θητείες.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης (της μεταβατικής Συνέλευσης) Σερίφ Σι κάλεσε “τον λαό να κινητοποιηθεί αμέσως εναντίον αυτής της κατάχρησης εξουσίας”. “Είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων”, είπε, καταγγέλλοντας ένα “πραξικόπημα”.
Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε σήμερα για την “άμεση απελευθέρωση” του προέδρου και των μελών της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο που κρατούνται όμηροι από χθες από στρατιωτικούς ενός επίλεκτου συντάγματος.
“Η ΕΕ καλεί για την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων προσώπων και τον σεβασμό της μετάβασης και του γενικού συμφέροντος”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι.
“Οι εξελίξεις στην Μπουρκίνα Φάσο με την κράτηση του μεταβατικού προέδρου, καθώς και άλλων υπουργών, θέτει σε κίνδυνο τη μετάβαση και τον δρόμο προς τις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου” εκτιμά η Μογκερίνι.
Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης και της Cédéao (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) προκειμένου να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων, διευκρινίζει η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.
Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Ουαγκαντούγκου αργά χθες για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του μεταβατικού προέδρου Μισέλ Καφαντό και του πρωθυπουργού Γιακούμπα Ισαάκ Ζίντα.
Σήμερα στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να διαλύσουν ένα πλήθος περισσότερων από 100 ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Σποραδικά πυρά ακούγονταν νωρίς σήμερα το πρωί και από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις