Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησαν τηλεφωνικά για την περιοδεία του πάπα Φραγκίσκου στις δύο χώρες, που ξεκινά το Σάββατο, καθώς και για τα νέα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και σηματοδοτούν την περαιτέρω χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο στη νήσο, ανακοίνωσε η Αβάνα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών – άσπονδων εχθρών επί Ψυχρού Πολέμου – και για την επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία ο Ομπάμα και ο Κάστρο αναμένεται να μιλήσουν την 28η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κούβας.

«Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επέμεινε στην ανάγκη να βαθύνουν [τα μέτρα των ΗΠΑ] και να αρθεί οριστικά η πολιτική του [εμπορικού] αποκλεισμού, κάτι που θα είναι σε όφελος και των δύο χωρών», σημειώνεται στην ανακοίνωση, σε μια αναφορά στα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση Ομπάμα και αίρουν περαιτέρω εμπορικούς, ταξιδιωτικούς και επενδυτικούς περιορισμούς που επιβάλλονταν σε βάρος της Κούβας.

Οι δύο ηγέτες «μίλησαν επίσης για την άμεσα επικείμενη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα και στις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην έναρξη ενός νέου σταδίου στις διμερείς σχέσεις», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κούβας και των ΗΠΑ, καθώς είχε στείλει επιστολές τόσο στον Κάστρο όσο και στον Ομπάμα το 2014, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων φέτος.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνδιάλεξη των Ομπάμα και Κάστρο εξάλλου αναφέρει ότι οι ηγέτες συζήτησαν σχετικά με βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν τα δύο μέρη για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας.

Στη σύντομη ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας σημειώνεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και το άνοιγμα πρεσβειών. Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πάπας Φραγκίσκος στην βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών.

Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε μέτρα για την περαιτέρω άμβλυνση του εμπάργκο. Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις να ανοίξουν γραφεία στην Κούβα, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, η αύξηση των τραπεζικών και διαδικτυακών δραστηριοτήτων και επαφών, η άρση των περιορισμών στα χρήματα που μπορούν να μεταφέρονται στη νήσο κ.ά.

Σύμβουλοι του Ομπάμα παρουσίασαν τα μέτρα αυτά —τα οποία προώθησε αψηφώντας τους επικριτές του στο Κογκρέσο— ως έναν τρόπο για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προώθηση οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Κούβα.

Επικριτές του προέδρου των ΗΠΑ ωστόσο επέκριναν με σφοδρότητα τα μέτρα, κάνοντας λόγο για μια μονομερή παραχώρηση της Ουάσινγκτον χωρίς ανταλλάγματα, ιδίως στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις