Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της εταιρείας Τuring Pharmaceutical να αυξήσει την τιμή του φαρμάκου Daraprim στα 750 δολάρια σημειώνοντας έτσι μια αύξηση της τάξης του 5500%.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μάρτιν Σκρέλι, πρώην χρηματιστής, αγόρασε τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του εν λόγω φαρμάκου τον Αύγουστο έναντι 55 εκ. δολαρίων.

Το φάρμακο πωλούνταν τότε έναντι 17 δολαρίων, με το κόστος παραγωγής του να είναι μόνο 1 δολάριο.


Εδώ και κάποιες μέρες ο ιδιοκτήτης τη εταιρείας αποφάσισε να αυξήσει την τιμή πώλησης του φαρμάκου στα 750 δολάρια, με συνέπεια να ξεκινήσει ένα κύμα παγκόσμιας κατακραυγής για την απόφαση αυτή.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το ίντερνετ και ειδικότερα το Twitter είχαν πάρει φωτιά με υβριστικά σχόλια εναντίον του Σκρέλι, με τον ίδιο να απαντά κυνικά “That’s business“.
Εν συνεχεία, σε συνέντευξή του στο Bloomberg τόνισε ότι “δεν είμαστε κάποια άπληστη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ασθενείς, απλά προσπαθούμε να παραμείνουμε στη δουλειά”, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή θα βοηθήσει να υπάρξει μεγαλύτερη μελέτη για τη βελτίωση του φαρμάκου.
Οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν νέο γύρο θυελλωδών αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον ίδιο να ανταπαντά με ένα τραγούδι του Eminem, κάτι που έδωσε τροφή για νέα σχόλια.
Σημειώνεται ότι το Daraprim είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σκευάσματα παγκοσμίως για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης, ασθένειας η οποία μεταδίδεται μέσω της τροφής και προσβάλει κυρίως άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (πάσχοντες από AIDS, καρκινοπαθείς, και έγκυες).
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις