Ο θαρραλέος σύρος σκιτσογράφος Άκραμ Ρασλάμ πέθανε από τα βασανιστήρια κρατούμενος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ το 2013. Είχε συλληφθεί από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας το 2012.

Υπέκυψε την επόμενη χρονιά. Η οικογένειά του έλαβε μόλις τώρα από τις συριακές αρχές την επιβεβαίωση του θανάτου του.

Από την έναρξη της συριακής εξέγερσης, τον Μάρτιο 2011, ο Άκραμ Ρασλάμ (1978-2013) δημοσιεύει σκίτσα που επικρίνουν τις πρακτικές του καθεστώτος και καταγγέλλουν την ευθύνη του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συγκεκριμένες σφαγές.

Δημοσιεύει όλο και περισσότερο αιχμηρά σκίτσα σε διάφορα έντυπα και στο blog του. Τελικά συλλαμβάνεται στη Χάμα, στη δυτική Συρία στις 2 Οκτωβρίου 2012.

Πεθαίνει τον επόμενο χρόνο. Όπως συμβαίνει συχνά στη Συρία όταν ένας κρατούμενος υποκύπτει στα βασανιστήρια, η οικογένειά του δεν λαμβάνει την επιβεβαίωση του θανάτου παρά μήνες ή και χρόνια μετά, αλλά δεν παραλαμβάνει ποτέ τη σορό του.

Στο Ίντερνετ πλήθος σκιτσογράφων τιμά τον Άκραμ Ρασλάμ.

Ο Αλί Φερζάτ, σύρος σκιτσογράφος εξόριστος στο Κουβέιτ -οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας τού είχαν σπάσει τα δύο χέρια για τα σκίτσα του- τον αποκαλεί στη σελίδα του στο Facebook “μάρτυρα της βαρβαρότητας”, ενώ ο παλαιστίνιος σκιτσογράφος, ο Φάντι Αμπού Χασάν, κάνει λόγο για τον “πιο θαρραλέο σκιτσογράφο της Συρίας”.

Το 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Θάρρους από το Cartoonists Rights Network International.

Πηγή: Slate

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις