Η Αυστρία έχει στείλει περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις οποίες πέρασαν, δήλωσε την Πέμπτη η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ.
Πριν τρεις εβδομάδες η Αυστρία και η Γερμανία εξαίρεσαν προσωρινά τους πρόσφυγες από τη Συρία από τους κανόνες της ΕΕ που προβλέπουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για την παροχή ασύλου στις χώρες από τις οποίες εισέρχονται στην Ένωση.
«Αν θυμάμαι σωστά έχουμε στείλει περισσότερους από 5.000 ή 5.500 πίσω, κυρίως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μεταξύ άλλων», επεσήμανε η Μικλ- Λάιτνερ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
«Για να έχουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου που να λειτουργεί χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική πολιτική επαναπατρισμού και μένει να γίνει πολλή δουλειά σε αυτό τον τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις χώρες της Βόρειας Αφρικής», πρόσθεσε.
Η Μικλ- Λάιτνερ επεσήμανε επίσης ότι πολύ λίγες αιτήσεις για την παροχή ασύλου έγιναν σε ασφαλείς χώρες, όπως η Κροατία και η Σλοβενία, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που πέρασαν από αυτές δεν αναζητούσαν πλέον ασφάλεια, αλλά ήθελαν να επιλέξουν τη χώρα με την πιο ελκυστική οικονομία.
«Αν πρόσφυγες έρθουν από τη Σλοβενία και την Κροατία στην Αυστρία και υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου (…) θα τους στείλουμε πίσω στην Κροατία και την Σλοβενία», τόνισε.
Στο μεταξύ η Σερβία παρομοίασε τους περιορισμούς που επέβαλε τη νύχτα η Κροατία στα σύνορά της με τους ρατσιστικούς νόμους που είχαν επιβάλει το φιλοναζιστικό καθεστώς της χώρας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Κροατία απαγόρευσε σε όσους έχουν σερβικά διαβατήρια και στα οχήματα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας να εισέλθουν στο έδαφός της, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών για τη ροή προσφύγων μέσω των κοινών τους συνόρων.
«Εξαιτίας του χαρακτήρα τους (οι περιορισμοί) μπορούν να συγκριθούν μόνο με μέτρα που ελήφθησαν στο παρελθόν κατά το φασιστικό Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας», ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις