Η παρουσία του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σε εκδήλωση στη Βαυαρία, έπειτα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού του κρατιδίου και αρχηγού των κυβερνητικών εταίρων της ‘Αγγελα Μέρκελ, Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις από όλες τις πλευρές στην Γερμανία.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την προσφυγική κρίση, οι Πράσινοι ανέδειξαν το θέμα σε κεντρικό της παρέμβασής τους, με τον επικεφαλής της Κ.Ο. τους Άντον Χοφράιτερ να ζητεί από την Καγκελάριο να λάβει σαφείς αποστάσεις από την CSU.

Έξω από τον χώρο της εκδήλωσης στην Βαυαρία, βρέθηκαν υποστηρικτές του κ. Ορμπάν οι οποίοι φορούσαν μπλουζάκια με το μήνυμα «Ευχαριστούμε Βίκτορ», αλλά πολύ περισσότεροι ήταν εκείνοι που διαδήλωσαν εναντίον της παρουσίας του στην Βαυαρία.

Στην συνάντηση των Χριστιανοκοινωνιστών, ήταν αρκετά τα στελέχη που εξέφρασαν κατανόηση για την πολιτική του Ούγγρου πολιτικού, αλλά και επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τις μεθόδους του, κυρίως τη χρήση εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων εναντίον των συγκεντρωμένων προσφύγων.

«Η κατάσταση δεν ήταν εύκολη για εκείνον τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι ο μόνος στην Ευρώπη που εφαρμόζει πραγματικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες και είναι απαράδεκτο να τον αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ο “κακός” στην Ευρώπη. Βασικά κάνει τη δουλειά προς το συμφέρον της Γερμανίας… αρκεί να κοιτάξει κανείς τους υψηλούς αριθμούς προσφύγων που φθάνουν μέρα με τη μέρα στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου για να καταλάβει ότι είμαστε υπερφορτωμένοι», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Όλιβερ Γιεργκ, μέλος του τοπικού Κοινοβουλίου, για τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ο οποίος αποκάλεσε τον εαυτό του «καπετάνιο των συνόρων».

«Στο τέλος εμείς οι Βαυαροί θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που οι Ούγγροι βοηθούν να προστατεύσουμε τα νότια σύνορα της Βαυαρίας», εκτιμά το στέλεχος της CSU Μέχτιλντε Βίτμαν, η οποία επισήμανε ότι ο κ. Ορμπάν έδειξε κατά την συνάντηση ότι «δεν είναι απλώς έναν δικτάτορας που πρέπει να δαιμονοποιηθεί», αλλά κάποιος που γνωρίζει τι κάνει και έχει επίγνωση της νομικής του κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Τόμας Γιέγκερ, πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Κολονίας, η πρόσκληση προς τον κ. Ορμπάν θα μπορούσε να είναι μέρος της στρατηγικής προκειμένου να καλυφθεί μια γκάμα απόψεων – από το καλωσόρισμα, που είναι η πολιτική της Καγκελαρίου για ανοιχτές πόρτες, μέχρι το κλείσιμο των συνόρων. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την CSU και την CDU να αντιμετωπίσουν την κριτική που ασκείται από την «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), η οποία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής σκληρότερης πολιτικής στο μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις