Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, αλλά το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος έδωσαν πολύ διαφορετικές εκδοχές για την ατζέντα της συζήτησης που θα έχουν.

Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε πως το κύριο θέμα των συζητήσεων θα είναι οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Ρωσία μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου. Η ουκρανική κρίση οδήγησε στην επιβολή αλλεπάλληλων γύρων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που έχουν πλήξει την ρωσική οικονομία.

Αντιθέτως το Κρεμλίνο ανέφερε πως στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρίσκεται η Συρία, όπου η Ρωσία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες – πολεμικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό – για την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Βεβαίως και το βασικό θέμα θα είναι η Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, ενώ σε ερώτηση εάν το θέμα της Ουκρανίας θα συζητηθεί, απάντησε: «Αν το επιτρέψει ο χρόνος».

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στην Νέα Υόρκη για να απευθύνουν ομιλίες στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα. Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά την ομιλία του Πούτιν.

Οι δύο πλευρές έδωσαν επίσης διαφορετικές εκδοχές όσον αφορά το σε ποιον ανήκει η πρωτοβουλία για την συνάντηση. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ ισχυρίστηκε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του Πούτιν. Το Κρεμλίνο υποστήριξε πως θα γίνει «κατόπιν κοινής συμφωνίας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις