Περίπου 2,8 εκατομμύρια οχήματα τα οποία κυκλοφορούν στη Γερμανία και έχουν κατασκευαστεί από τον όμιλο της Volkswagen είναι εφοδιασμένα με το παράνομο λογισμικό εξαπάτησης των ελέγχων εκπομπών ρύπων, αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ μιλώντας ενώπιον των κοινοβουλευτικών στην Μπούντεσταγκ.

Ο Ντόμπριντ επισήμανε επίσης ότι ανάμεσα στα οχήματα με αυτό το λογισμικό, η αποκάλυψη της ύπαρξης του οποίου προκάλεσε παγκόσμιο σκάνδαλο, βρίσκονται και ελαφριά επαγγελματικά οχήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινητήρες που είναι εφοδιασμένοι με αυτό το σύστημα χρησιμοποιούν ντίζελ ως καύσιμο και είναι αυτοί του 1,6 λίτρου και των 2 λίτρων, όπως είχε ήδη αναφέρει την προηγουμένη, ενώ κατά τα φαινόμενα, όπως πρόσθεσε σήμερα μιλώντας στην ομοσπονδιακή Βουλή, το σκάνδαλο αφορά και τον κινητήρα του 1,2 λίτρου.

Η Volkswagen παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα, μετά τις αποκαλύψεις των αμερικανικών αρχών, ότι με το επίμαχο λογισμικό είναι εφοδιασμένα περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως. Το λογισμικό είναι σχεδιασμένο για να παραπλανά τις αρχές οι οποίες διεξάγουν ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων των κινητήρων. Η κατανομή τους ανά χώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ούτε ο κατάλογος των μοντέλων της εταιρείας.

Είναι βεβαιωμένο ότι εμπλέκονται οχήματα της VW και της Audi, όμως στον όμιλο ανήκουν και άλλες μάρκες, όπως η Seat, η Skoda και η Porsche, μεταξύ άλλων. Η Volkswagen έχει υποσχεθεί να δώσει λεπτομέρειες προσεχώς, την ώρα που οι αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να διεξαγάγουν ελέγχους και έρευνες.

Όλες οι χώρες βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αναμένουν να ενημερωθούν σε ποιο βαθμό τις αφορά το σκάνδαλο. «Αναμένουμε τις πληροφορίες της Volkswagen», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών της Τσεχίας, οι οποίες «θα πρέπει να φθάσουν σε εμάς την επόμενη εβδομάδα». Στην Τσεχία είναι εγκατεστημένο ένα μεγάλο εργοστάσιο της Σκόντα, η οποία ενδέχεται να χρειαστεί να ανακαλέσει χιλιάδες οχήματα.

Μετά τις δηλώσεις Ντόμπριντ η μετοχή του ομίλου VW πήρε την κατιούσα στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, όπου το πρωί σημείωνε άνοδο. Έχανε 4,55% στις 16:50, βρισκόταν δηλαδή 34% κάτω από το επίπεδο της περασμένης Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις