Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζητεί επιμόνως να τεθούν ευρωπαϊκά ανώτατα όρια στον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να γίνουν δεκτοί στην ΕΕ.
«Κατά την προσωπική μου γνώμη πρέπει να συμφωνήσουμε σε γενναιόδωρες ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων, οι οποίες θα καθορίσουν και τα όρια των δυνατοτήτων μας», δήλωσε σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο ο ντε Μεζιέρ.
Ο πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που έχει ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα.
Παράλληλα εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό δίκαιο για την παροχή ασύλου, αλλά και κοινοί κανόνες για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πρόσφυγες.
«Ίσως η Ευρώπη να είναι αυτή τη στιγμή μέρος του προβλήματος, όμως μπορεί να γίνει μέρος της λύσης», τόνισε.
Η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία απέδειξε ότι η Ευρώπη είναι ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση, επεσήμανε ο ίδιος, όμως πρόσθεσε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα.
Πάντως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών φαίνεται να υιοθετεί διαφορετική στάση από αυτή της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, καθώς τονίζει ότι τα γερμανικά κρατίδια πλησιάζουν στο όριο των αντοχών τους σχετικά με την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.
Μιλώντας την Τετάρτη στην εκπομπή Der Tag ο ντε Μεζιέρ εξήγησε: «Ενόψει του χειμώνα και της πιο κρύας εποχής του χρόνου αντιμετωπίζουμε προβλήματα στέγασης. Υπάρχει ένα είδος πρακτικού ορίου υποδοχής και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να εργαστούμε εντατικά ώστε να μειωθεί ο αριθμός (των προσφύγων) που έρχονται στη χώρα μας».
Βασιζόμενος σε αυτά τα δεδομένα προσπάθησε να υπερασπιστεί τις αλλαγές στο δίκαιο παροχής ασύλου. «Δεν θέλουμε να αποτρέψουμε, αλλά να διαχωρίσουμε. Σε όσους δεν χρήζουν προστασίας, σε όσους έρχονται για οικονομικούς λόγους είτε από ασφαλείς χώρες θα πρέπει να πούμε: δεν έχετε καμία προοπτική εδώ και πρέπει να εγκαταλείψετε γρήγορα τη χώρα».
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις