Η Βρετανία διεμήνυσε την Παρασκευή ότι δεν βλέπει καμιά πιθανότητα να προχωρήσει η προσπάθεια της Ρωσίας να εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη η πρωτοβουλία της με στόχο τη σύμπηξη ενός ευρέος διεθνούς συνασπισμού για τη διεξαγωγή μιας εκστρατείας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κάτι που η Μόσχα αντέτεινε πως θεωρεί πολύ παράξενο, επιχειρηματολογώντας ότι η πρότασή της δεν περιέχει απολύτως τίποτε το μεμπτό.

Η Ρωσία είχε κυκλοφορήσει την Τετάρτη ένα σχέδιο απόφασης στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καλούσε τα κράτη που συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ και άλλων εξτρεμιστών να συντονίζουν τις ενέργειές τους με τις κυβερνήσεις των κρατών όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση της Συρίας, αυτό θα σήμαινε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι το ρωσικό σχέδιο απόφασης έχει μέλλον, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Η Βρετανία είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ που έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας – δικαίωμα βέτο έχουν επίσης οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα ΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε τον Ράικροφτ «πεσιμιστή» και πρόσθεσε ότι μπορεί να αποπειραθεί τη Δευτέρα να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το σχέδιο απόφασης, το οποίο διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της οποίας προέδρευσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν βλέπω τίποτε στο οποίο θα μπορούσαν να προβληθούν αντιρρήσεις σε αυτή την απόφαση. Είναι πραγματικά πολύ παράξενο. Δεν υπάρχει τίποτε στο οποίο μπορεί κανείς να προβάλει ενστάσεις και είμαι πολύ περίεργος να ακούσω τι έχουν να πουν εναντίον αυτού [του σχεδίου] απόφασης», επέμεινε ο Τσούρκιν.

Η Ρωσία συνέχισε την Παρασκευή, για τρίτη συνεχή ημέρα, τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο έδαφος της Συρίας, πλήττοντας εδάφη που ελέγχουν αντάρτες μάλλον, παρά τους μαχητές του ΙΚ, κάτι που αντιμετωπίζεται με οργή στη Δύση.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στη Συρία, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την ανάπτυξη δυνάμεων της Ρωσίας και το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτές τις δυνάμεις εναντίον αντιπάλων του καθεστώτος του Άσαντ», ανέφερε ο Ράικροφτ.

Ο Τσούρκιν από την πλευρά του δήλωσε πως τον ανησυχεί το ότι η Βρετανία μοιάζει να μην προτίθεται να διαπραγματευθεί, όπως οι ΗΠΑ στην περίπτωση ενός σχεδίου ψηφίσματος για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τον περασμένο μήνα που απορρίφθηκε διότι η Ουάσινγκτον και άλλοι απέρριπταν τη φρασεολογία του όσον αφορά τους πολέμους στη Συρία και στην Υεμένη.

«Είμαι λίγο ενοχλημένος», είπε ο Τσούρκιν. «Εάν εξ υπαρχής λες “δεν θέλω καν να προσπαθήσω [να βρεθεί] κοινός τόπος”, θα έχουμε ένα πολύ παράξενο Συμβούλιο Ασφαλείας», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις