Χωρίς ενθουσιασμό οι Πορτογάλοι έδωσαν και πάλι την πλειοψηφία στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, όμως ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο φαίνεται να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί μπροστά σε μια ισχυρή αντιπολίτευση που αντιτίθεται στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας με 38,6%, έναντι του 32,4% του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), το οποίο παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Πάντως το ποσοστό της δεξιάς μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το 50,4% που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2011.
Έτσι ο Κοέλιο αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να κερδίζει 104 έδρες στο κοινοβούλιο, λιγότερες από τις 116 που απαιτούνται για να διαθέτει την πλειοψηφία.
Πάντως ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επανεκλέγεται αφού εφάρμοσε επίπονα μέτρα λιτότητας βάσει του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Ήδη από την Κυριακή το βράδυ ο Πάσος Κοέλιο δήλωσε έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, όμως παραδέχθηκε ότι εξαιτίας της σύνθεσης του κοινοβουλίου θα χρειαστεί «να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες».
Με αυτό τον τρόπο έτεινε το χέρι στους Σοσιαλιστές, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί «τις συμφωνίες που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων».
Παράλληλα ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα μέχρι τώρα συμμεριζόταν «τη δέσμευση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενιαίο νόμισμα», ενώ πρόσθεσε ότι το «πιο άμεσο καθήκον» της νέας κυβέρνησης είναι να υιοθετηθεί ένας προϋπολογισμός για το 2015, «ο οποίος θα εγγυάται τη διαχείριση των δημοσιονομικών και τη μείωση του ελλείμματος».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απειλούσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ μιας δεξιάς κυβέρνησης, το βράδυ των εκλογών εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός.
«Το PS δεν θα συμβάλει σε μια πλειοψηφία μπλοκαρίσματος, αν δεν είναι σε θέση να προτείνει μια αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνηση», εξήγησε ο Κόστα απευθυνόμενος στην άκρα αριστερά, η οποία σημείωσε μεγάλη αύξηση των ποσοστών της.
Το Αριστερό Μπλοκ πέτυχε στις χθεσινές εκλογές την καλύτερη επίδοση από την ίδρυσή του το 1999, με ποσοστό 10,2% και πέρασε για πρώτη φορά το Κομμουνιστικό Κόμμα, που έλαβε το 8,3%, και αυτό όμως κατέγραψε το καλύτερο ποσοστό του εδώ και 15 χρόνια.
«Οι καιροί που έρχονται θα είναι ασταθείς και δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο», σχολίασε η εφημερίδα Publico, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Κόστα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με την άκρα αριστερά.
Η Diario de Noticias από την πλευρά της έκανε λόγο για μια «νίκη με πικρή γεύση» για τη δεξιά, από την οποία ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα θα ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ της απαραίτητης λιτότητας και των συμβιβασμών τους οποίους θα πρέπει να δεχθεί στο κοινοβούλιο», εκτίμησε η διευθύντρια της εφημερίδας Jornal de Negocios Ελένα Γκαρίδο.
«Η πιθανότητα η κυβέρνηση αυτή να ολοκληρώσει τη θητεία της είναι πολύ μικρή, σχεδόν μηδαμινή», πρόσθεσε.
Πάντως ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν από τον Ιούνιο του 2016, καθώς βάσει του συντάγματος της Πορτογαλίας το κοινοβούλιο που μόλις εκλέχθηκε δεν μπορεί να διαλυθεί σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις