Διεθνείς οργανισμοί καταστρώνουν ένα σχέδιο συγκέντρωσης δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αποτροπή επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, προχωρώντας στην έκδοση νέων ομολόγων για να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους και να στηρίξουν την ανοικοδόμηση περιοχών που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης παρουσίασαν την πρόταση τους το Σάββατο, έπειτα από την συνάντηση των αρμοδίων των διεθνών αυτών οργανισμών για τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης εξαιτίας των πολέμων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ζει Γιοκ Κιμά δήλωσε πως περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα μια μαζική εισροή προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.
Η διττή πρωτοβουλία θα ζητήσει από τις χώρες-δωρητές να χορηγήσουν εγγυήσεις για έκδοση ομολόγων για τη συγκέντρωση χρημάτων για συγκεκριμένα προγράμματα, που θα αφορούν από την υποστήριξη στους πρόσφυγες έως την ανοικοδόμηση που θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Κάποια από αυτά πρόκειται να είναι ισλαμικά ομόλογα, ή σουκούκ (μορφή εγγυημένης πιστωτικής χρηματοδότησης) στοχεύοντας στην προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή.
Επιπρόσθετα οι δωρητές θα κληθούν να δώσουν εγγυήσεις να μειώσουν το επιτόκιο στις χώρες που φιλοξενούν την πλειοψηφία των προσφύγων, σε κλίμακα από εμπορικά επιτόκια έως και μηδενικά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη Χαφέζ Γανέμ.
“Οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην κατάσταση στη Συρία εξαιτίας των όσων διαδραματίζονται στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση στην Υεμένη όπως εξελίσσεται είναι εξίσου ιδιαιτέρως σοβαρή”, δήλωσε ο Γάνεμ μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Τυνησία και η Τουρκία επίσης βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κύμα προσφύγων.
Ο ΟΗΕ αναμένει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη φέτος, καθώς δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, στο μεγαλύτερο κύμα εκτοπισμού ανθρώπων έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τη στήριξη τους στην πρωτοβουλία έχουν εκφράσει η Ομάδα των Επτά (G7) και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μπορεί να συγκεντρώσουν κονδύλια” διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων” σε 5 έως 10 χρόνια, δήλωσε ο Γανέμ. “Όλοι μας έχουμε το δικό μας συμφέρον σε αυτό”, σχολίασε.
Μια ομάδα εργασίας θα οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχεδίου για τη συγκέντρωση κονδυλίων – ώστε οι πόροι να είναι επίσης διαθέσιμοι σε άλλους οργανισμούς ανάπτυξης – έως το Φεβρουάριο.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις