Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ή ότι παρέδωσε στις συριακές ένοπλες δυνάμεις ένα νέο, πιο αποτελεσματικό τύπο βομβών διασποράς αφότου επενέβη ευθέως στον πόλεμο στη Συρία.
Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αυτός ο νέος τύπος όπλου χρησιμοποιήθηκε σε μια αεροπορική επιδρομή στις 4 Οκτωβρίου κοντά στην κοινότητα Κάφαρ Χάλαμπ, στα νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία.
Το HRW διευκρίνισε ότι δεν μπόρεσε να καθορίσει αν για την επίθεση αυτή ευθύνονταν οι Ρώσοι ή ο συριακός στρατός.
“Είναι ανησυχητικό να χρησιμοποιείται στη Συρία ένας άλλος τύπος βομβών διασποράς, λόγω του κακού που μπορεί να προκαλέσουν (τα όπλα αυτά) στους πολίτες τα επόμενα χρόνια” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Ναντίμ Χούρι, ο αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή.
“Ούτε η Συρία ούτε η Ρωσία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα και οι δύο χώρες θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ενταχθούν στη διεθνή συνθήκη που τα απαγορεύει”, πρόσθεσε.
Το HRW είχε αναφέρει από τα μέσα του 2012 ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν βόμβες διασποράς ενώ υποστηρίζει ότι από τα μέσα του 2014 τις χρησιμοποιεί και το Ισλαμικό Κράτος. Αυτού του είδους οι βόμβες μπορεί να εκτοξευτούν από το πυροβολικό ή να ριφθούν από αεροσκάφη.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις