Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε την Κυριακή το Ισραήλ, με αφορμή την πρωϊνή αεροπορική επιδρομή, να μην συνεχίσει τις “παράλογες ενέργειές” του. 
“Προειδοποιούμε τον κατακτητή ότι δεν πρέπει να συνεχίσει τις παράλογες ενέργειές του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπου Ζούχρι, σύμφωνα με τον οποίο η αεροπορική επιδρομή νωρίς το πρωί δείχνει “την (ισραηλινή) βούληση για κλιμάκωση”.
Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση, η κλιμάκωση της βίας συνεχίζεται στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Μετά την Ουάσινγκτον που εξέφρασε χθες την ανησυχία της, η Γαλλία επισημαίνει σήμερα ότι η θεωρεί “εξαιρετικά ανησυχητική και επικίνδυνη την κλιμάκωση της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ“.
“Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης και να τερματιστεί αυτός ο κύκλος που έχει ήδη προκαλέσει πολλά θύματα. Η νέα επιδείνωση της κατάστασης επιβεβαιώνει επίσης την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί εκ νέου ένας πολιτικός ορίζοντας. Η Γαλλία εργάζεται εδώ και μήνες προς την κατεύθυνση αυτή”, προσθέτει η γαλλική προεδρία.
Ο κύκλος βίας που ξέσπασε την 1η Οκτωβρίου, με μια επίθεση από την οποία δύο ισραηλινοί έποικοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 23 Παλαιστίνιους και τέσσερις Ισραηλινούς. Το Ισραήλ έχει επίσης συλλάβει 400 Παλαιστίνιους, οι μισοί από τους οποίους είναι ηλικίας από 14 έως 20 ετών, σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων.
 
Ο φόβος των επιθέσεων
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι απέτρεψε παλαιστινιακή βομβιστική επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ, την πρώτη του είδους της μετά την έναρξη του νέου κύματος βίας.
Οι συνθήκες αυτού του περιστατικού που σημειώθηκε πάνω σε λεωφόρο, κοντά στον ισραηλινό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παραμένουν ασαφείς. Το συμβάν, ωστόσο, ξύπνησε το φάντασμα των επιθέσεων που είχαν σκορπίσει τον τρόμο στους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης.
Το πρωί, ένας αστυνομικός εντόπισε ύποπτο όχημα καθώς αυτό κινείτο σε λεωφορειογραμμή στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ και του έκανε σήμα να σταματήσει, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η οδηγός, μια Παλαιστίνια από την Ιεριχώ, ηλικίας 31, βγήκε από το όχημα. Ο αστυνομικός την πλησίασε. Η γυναίκα φώναξε “Ο Θεός είναι μεγάλος” στα αραβικά και μια βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.
Η εκπρόσωπος είπε ότι επρόκειτο για μια απόπειρα “επίθεσης αυτοκτονίας”. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι τόσο συγκεχυμένα που αρχικά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η γυναίκα είναι νεκρή.
Η γυναίκα τραυματίστηκε βαριά, δήλωσε στη συνέχεια η αστυνομία, χωρίς να διευκρινίσει πως αυτή τραυματίστηκε. 
Το αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς την Ιερουσαλήμ, κατά τα φαινόμενα προοριζόταν για επίθεση στην ιερή πόλη, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις