«Η τοπική δράση πρέπει να πηγαίνει χέρι – χέρι με την ενωσιακή και τη διεθνή πρωτοβουλία στο μεταναστευτικό ζήτημα» σημείωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της 13ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών.

Αναπτύσσοντας την άποψη ότι οι τοπικές αρχές συνιστούν τον κυματοθραύστη στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, σημείωσε ότι «οι δήμοι είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάδειξη του ευρωπαϊκού τρόπου συμμετοχής και αλληλεγγύης».

Οι τοπικές αρχές είναι αυτές που διαχειρίζονται την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών και αυτές που καλούνται να επιδείξουν πρωταρχικά αλληλεγγύη, σημείωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι. Γι’ αυτό «πρέπει να παράσχουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε από το επίπεδο της Ένωσης στο τοπικό επίπεδο».

Απευθυνόμενη στους αιρετούς των 180 δήμων και περιφερειών που παρακολουθούν τις εργασίες τους είπε: «Πρέπει να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να σας υποστηρίζουμε». Και στη συνέχεια τους προέτρεψε: «Κι εσείς με τη σειρά σας, να μας συμβουλεύετε. Διότι είστε στην πρώτη γραμμή και ξέρετε καλύτερα από όλους».

Διευκρινίζοντας ποιες είναι τοπικές, ποιες εθνικές και ποιες ενωσιακές υποχρεώσεις, η κ.Μογκερίνι είπε ότι η υποδοχή είναι τοπική υπόθεση, αλλά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων και οι επιστροφές είναι εθνική υπόθεση «του υπουργείου Εσωτερικών κάθε χώρας» όπως διευκρίνισε.

Η μετεγκατάσταση προσφύγων εμπίπτει στις ενωσιακές αρμοδιότητες, είπε και πρόσθεσε: «Οι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφθούμε πως θα διαχειρισθούμε το ζήτημα ως Ευρωπαίοι και όχι ως ξεχωριστά κράτη».

Συγχρόνως, ανέδειξε την αρχή της μη επανεισδοχής, σημειώνοντας ότι «είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Θα πρέπει να υπάρχει Δικαιοσύνη και αλληλεγγύη εντός της Ένωσης. Είναι κάτι που πρέπει να το μάθουμε» τόνισε και ταυτόχρονα μίλησε για την ανάγκη να διαχωρίζονται οι πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες που πρέπει να επιστρέφονται.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποκατάσταση της ειρήνης.

Η περίπτωση της Λιβύης

Πέρα από το ρόλο των τοπικών αρχών στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, η Φεντερίκα Μογκερίνι απέδωσε και άλλον ένα ρόλο στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Πιστεύω ότι οι τοπικές αρχές είναι οι βασικοί σύμμαχοι και εταίροι για την ειρήνη» είπε και μίλησε για τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποκατάσταση της ειρήνης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην περίπτωση 33 δημάρχων της Λιβύης, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει με τρία εκατ. ευρώ, μόλις υπάρξει κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. «Οι δήμοι είναι ο μόνος θεσμός που λειτουργεί ακόμα στη Λιβύη. Οι δήμαρχοι είναι οι μόνοι που αναγνωρίζονται ακόμη από τους πολίτες.

Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τί έχει στο μυαλό του ο πληθυσμός. Ο πληθυσμός θέλει να τελειώσει η σύγκρουση όσο το δυνατόν συντομότερα και να ξανακτισθεί η χώρα. Κάναμε δυο συνεδριάσεις μαζί τους εδώ στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα. Και συμφωνήσαμε ότι μόλις υπάρξει κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και το επιτρέψει η κατάσταση θα τους χρηματοδοτήσουμε γι’ αυτό. Είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην αναγέννηση της Λιβύης».

Και κατέληξε η κ. Μογκερίνι : «Οι αιρετοί αποτελούν μια θαυμάσια διπλωματία. Οι τοπικές αρχές μπορούν να αποτελέσουν βασικούς συμμάχους και εταίρους για την ειρήνη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις