Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία της για την άνοδο του αντισημιτισμού στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ καταγγέλλουν τη θρησκευτική καταπίεση από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που έχει καταλάβει, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Στην έκθεσή του για τις «θρησκευτικές ελευθερίες» σε σχεδόν 200 χώρες το 2014, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται εκτενώς σε μη κρατικούς παράγοντες, όπως το ΙΚ, κατηγορώντας το για «βάρβαρους διωγμούς» εναντίον μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, όπως οι χριστιανοί στη Συρία και στο Ιράκ.

«Κανένα έθνος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά εάν ο πληθυσμός του στερείται το δικαίωμα να ασκεί (…) και να έχει το δικαίωμα να ασκεί αυτό που πιστεύει βαθιά», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρουσιάζοντας στον Τύπο την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ελπίζουμε να παρακινήσουμε τις κυβερνήσεις να τιμήσουν τα δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών τους όσον αφορά τη θρησκεία τους», πρόσθεσε ο Κέρι, καθώς η κυβέρνηση των Δημοκρατικών υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα επιδεικνύει προσήλωση στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Σκιαγραφώντας έναν πίνακα με μελανά χρώματα στην έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο, η αμερικανική διπλωματία καταφέρεται εναντίον των συνηθισμένων της μαύρων προβάτωνΚίνα, Ιράν – για τις «τερατώδεις» πολιτικές τους και τις διακρίσεις βάσει του θρησκεύματος, διατυπώνει ωστόσο επικρίσεις και εναντίον σουνιτικών αραβικών κρατών που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το ιδιαίτερα συντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και συμμάχων της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Δεν γίνεται αναφορά για παράδειγμα, στην ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι εβραϊκής καταγωγής πολίτες να εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις