Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε την Πέμπτη πως τα στρατεύματα του Αφγανιστάν εξακολουθούν να μην διαθέτουν ικανοποιητική ισχύ, ανακοινώνοντας την απόφασή του να επιμηκυνθεί η παρουσία 9.800 ανδρών του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους, η οποία μεταβάλλει άρδην τα σχέδιά του μέχρι σήμερα.

«Πρέπει να το κάνουμε», τόνισε ο Ομπάμα σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Ως ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί το Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών» οι οποίοι θα μπορούσαν «να επιτεθούν στο έθνος μας ξανά», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρηματολόγησε πως η απόφαση αυτή θα δείξει στους Ταλιμπάν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα είναι να καταλήξουν σε συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Σημείωσε επίσης πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις και θα στηρίξουν επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη χώρα.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει μια δύναμη 5.500 Αμερικανών στρατιωτικών μετά το 2016 σε βάσεις στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων αυτών του Μπάγκραμ και της Τζαλαλάμπαντ στο ανατολικό τμήμα της χώρας καθώς και στην Κανταχάρ, νότια.

«Η προσέγγιση μου είναι (ότι πρέπει να) αξιολογούμε την κατάσταση στο έδαφος, να διαπιστώνουμε τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει αποτελεσματικά, να προβαίνουμε σε προσαρμογές όταν το κρίνουμε απαραίτητο. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτές οι προσαρμογές γίνονται και πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία», κατέληξε ο Ομπάμα.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως τα μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας θα λάβουν αποφάσεις στις επερχόμενες εβδομάδες για τον σαφέστερο προσδιορισμό της μελλοντικής αποστολής της συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας στο Μαυροβούνιο, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η απόφαση του Ομπάμα για τη διατήρηση 9.800 Αμερικανών στρατιωτών «προετοιμάζει το έδαφος για μια συνεχή παρουσία των δυνάμεων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

«Η αξιοσημείωτη αμερικανική συνεισφορά θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα καθώς εξετάζουμε την πορεία που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις