Οι όμηροι που διασώθηκαν κατά την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και των Κούρδων πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ ήταν όλοι τους Άραβες, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, περίπου 20 από τους ομήρους ήταν μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ οι υπόλοιποι ήταν ντόπιοι ή πρώην μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

“Ορισμένοι από τους υπόλοιπους ήταν μαχητές του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που το Ντάες πίστευε ότι ήταν κατάσκοποι. Οι άλλοι ήταν κάτοικοι μιας πόλης της περιοχής”, είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό, η επιχείρηση διάσωσης ομήρων τη νύχτα της Τετάρτης στο βόρειο Ιράκ αποφασίστηκε αφού το αμερικανικό Πεντάγωνο πληροφορήθηκε ότι επίκειτο η μαζική εκτέλεσή τους από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε την Πέμπτη ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν, οι συλληφθέντες τζιχαντιστές είναι 6 και οι νεκροί ξεπερνούν τους 20. Οι όμηροι, με βάση την ίδια πηγή, ήταν 69.

Η επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων “οργανώθηκε και εξαπολύθηκε με τη λήψη πληροφοριών με βάση τις οποίες υπήρχε άμεσος κίνδυνος να εκτελεστούν μαζικά οι όμηροι”, πρόσθεσε ο Κουκ στην ανακοίνωσή του.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι οι όμηροι ήταν Κούρδοι και ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Αμερικανός στρατιώτης – ο πρώτος που σκοτώνεται αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις