Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως έχει αρχίσει ένα νέο κύμα προσφύγων μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην επαρχία Χαλέπι της Συρίας, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν σε μια ομιλία του νωρίτερα επανέλαβε την έκκλησή του να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν περισσότεροι Σύροι αντάρτες οι οποίοι πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να δημιουργηθεί μια ασφαλής περιοχή για την προστασία εκτοπισμένων αμάχων – κάτι όμως που δεν έχουν υποστηρίξει οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση.

«Αν γίνουν αυτά, πιστεύω ότι η μετανάστευση από τη Συρία θα σταματήσει και οι πρόσφυγες που φιλοξενούμε θα μπορέσουν να πάνε πίσω», είπε. Η Τουρκία έχει υποδεχθεί περίπου 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Η κλιμάκωση των μαχών στη Συρία έχει εκτοπίσει 35.000 ανθρώπους από το Χάντερ και το Ζέρμπεχ, δύο νοτιοδυτικά προάστια της πόλης του Χαλεπιού, ανέφερε τη Δευτέρα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ταξιδέψει, πολλοί και μέσω της Τουρκίας, προς την Ευρώπη, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση ανθρώπων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις