Οι δραστηριότητες της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στο έδαφος της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” απαγορεύθηκαν λόγω “κατασκοπείας” και λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι φιλορώσοι αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας.

“Η διαπίστευση της ΓΧΣ ακυρώθηκε λόγω της συμμετοχής των συνεργατών της στη συλλογή πληροφοριών σχετικών με την άμυνα και σε παράνομες παραδόσεις ψυχοτρόπων φαρμάκων”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών DAN.

Οι αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ απαγόρευσαν αυτή την εβδομάδα τις δραστηριότητες πολυάριθμων ξένων ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όμως δεν είχαν εξηγήσει τους λόγους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των ανταρτών, η ΓΧΣ είχε επίσης οργανώσει “ψυχολογικά σεμινάρια που είχαν προδήλως στόχο να αποπροσανατολίσουν” τον ντόπιο πληθυσμό.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει άμεσα με την ΜΚΟ για να της ζητήσει να σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές. Τον Σεπτέμβριο είχαν ήδη απαγορευθεί οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη γειτονική αυτονομιστική “Δημοκρατία του Λουγκάνσκ”, ταυτόχρονα με εκείνες πολυάριθμων άλλων ξένων ΜΚΟ.

Οι αντάρτες είχαν κατηγορήσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ότι αποθηκεύουν “παρανόμως ψυχοτρόπα φάρμακα”, κάτι που η ΜΚΟ είχε διαψεύσει υποστηρίζοντας παράλληλα πως λαμβάνονται σε βάρος της μέτρα εκφοβισμού.

Την Παρασκευή η αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε τους περιορισμούς αυτούς που εμποδίζουν, όπως τόνισε, την εργασία των ΜΚΟ στη ζώνη των συγκρούσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις