Το αμερικανικό ναυτικό έχει στείλει έναν καταστροφέα κατευθυνόμενων βλημάτων, το USS Lassen, στα τεχνητά νησιά που έχει χτίσει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, ξεκινώντας μια σειρά προκλήσεων στις εδαφικές διεκδικήσεις της ασιατικής χώρας σε έναν θαλάσσιο διάδρομο με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση στο κόσμο.

Το πλοίο πλησιάζει το όριο των 12 ναυτικών μιλίων που έχει οριοθετήσει η Κίνα, και θα βρίσκεται στη περιοχή για αρκετές ώρες, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι η περιπολία του πλοίου θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), στο αρχιπέλαγος Σπράτλι και κοντά σε δύο ύφαλους (Σούμπι και Μίστσιφ) οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προτού η Κίνα ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο οικοδόμησης για να τα μετατρέψει σε νησιά το 2014.

Το πολεμικό σκάφος θα συνοδεύεται από ένα ή δύο αεροσκάφη τα οποία εκτελούν συχνές ανιχνευτικές πτήσεις στη περιοχή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Περαιτέρω ανιχνευτικές αποστολές θα εκτελούνται συχνά τις επόμενες εβδομάδες, είπε, ίσως και γύρω από τμήματα που έχουν χτιστεί από το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες στην περιοχή Σπράτλι. “Αυτό θα συμβαίνει συχνά [από εδώ και στο εξής], όχι μια φορά μόνο,” είπε, “και δεν αφορά μόνο τη Κίνα.”

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ παρέπεμψε σχετικές ερωτήσεις στο Πεντάγωνο αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταστήσει ξεκάθαρο στην Κίνα το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ελεύθερη εμπορική διέλευση στη Νότια Σινική Θάλασσα.

“Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικών συναλλαγών που ταξιδεύουν μέσω αυτής της περιοχής του κόσμου. Η διασφάλιση ελεύθερης ροής εμπορίου […] είναι πρωτεύουσας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία,” πρόσθεσε.

Η απόφαση των ΗΠΑ έρχεται μετά από μήνες συζητήσεων και ρίσκου να διαταραχθούν περισσότερο οι ήδη δύσκολες σχέσεις με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με την οποία οι αμερικανικές επιχειρήσεις και τα οικονομικά ενδιαφέροντα είναι βαθιά συνδεδεμένα.

Ρεπορτάζ της αμερικανικής τηλεόρασης

Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε μέσω της πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει “να αποφύγουν να πουν ή κάνουν οτιδήποτε προκλητικό, και να δράσουν υπεύθυνα στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.”

Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, Ζου Χαικάν, πρόσθεσε ότι “η ελευθερία πλεύσης και πτήσεων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για παληκαρισμούς και για να υπονομεύσει την κυριαρχία και ασφάλεια άλλων χωρών.”

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις