Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο παρουσίασε την Τρίτη στον αρχηγό του κράτους Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα τη σύνθεση της κυβέρνησης μειοψηφίας της οποίας ηγείται.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας, η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα την Παρασκευή
Ωστόσο η αριστερά, που διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ρίξει την κυβέρνηση μόλις παρουσιάσει το πρόγραμμά της, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αργότερο δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Ο Πάσος Κοέλιο πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Πέμπτη αφού ο συνασπισμός του κέρδισε σε αριθμό ψήφων τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο υπέρ των αριστερών κομμάτων.
Οι Σοσιαλιστές διαπραγματεύονταν μια συμφωνία συνασπισμού με το Αριστερό Μπλοκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τα τρία κόμματα επέκριναν τον πρόεδρο για τον διορισμό του Πάσος Κοέλιο ως πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον χάσιμο χρόνου.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Πάσος Κοέλιο έχουν καλέσει τις τελευταίες ημέρες τους Σοσιαλιστές σε επανάληψη του διαλόγου.
Ο Πάολο Πόρτας, επικεφαλής του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού CDS-PP, θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, υπουργός Οικονομικών από τα μέσα του 2013, θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό της στο νέο υπουργικό συμβούλιο, όπως και οι περισσότεροι υπουργοί.
Η πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, έπειτα από μια κρίση χρέους και ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης, θα τεθεί σε κίνδυνο.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις