Εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και αλλαγές στην Συμφωνία του Δουβλίνου ζήτησε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε εκδήλωση της Βιομηχανικής Λέσχης του Ντίσελντορφ.

Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο, δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι σε μια τόσο μεγάλη εισροή προσφύγων, η φύλαξη των συνόρων δεν λειτουργεί πια.

Σε ό,τι δε, αφορά το «Δουβλίνο», επισήμανε ότι έχει τέτοιες αδυναμίες που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει.

Μόνο με συνδυασμό μέτρων και όχι με μεμονωμένα μέτρα μπορεί να διευθετηθεί η προσφυγική κρίση, δήλωσε παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην συνεργασία με την Τουρκία και στην λειτουργία των Hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

«Πρέπει να εργαστούμε από κοινού ώστε να έχουμε σύντομα αυτά τα Hotspots, στα οποία θα λειτουργήσει η κατανομή και ο επαναπατρισμός των προσφύγων», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες (UNCHCR) Αντόνιο Γκουτέρες στο Βερολίνο.

Ο κ. Γκουτέρες επισήμανε ότι είναι τώρα σημαντικό να περιοριστούν οι κίνδυνοι του χειμώνα για τους πρόσφυγες και να εμποδιστούν αποτελεσματικά οι διακινητές.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ντε Μεζιέρ αναφέρθηκε στις συμμορίες που δρουν στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υποστήριξε δε ότι πολλοί, για τους οποίους η ανάγκη προστασίας δεν είναι τόσο προφανής όσο είναι για τους Σύριους, να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις