Το Αριστερό Μπλοκ στην Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα προκειμένου να σχηματίσουν μια κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Όμως για να πέσει η πορτογαλική κυβέρνηση χρειάζεται και η συμφωνία του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς οι Σοσιαλιστές και το Αριστερό Μπλοκ δεν διαθέτουν παρά 105 έδρες στο κοινοβούλιο, έναντι 107 της κεντροδεξιάς. Με τη συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος η αριστερά θα διαθέτει 122 βουλευτές σε σύνολο 230.

Ο συνασπισμός του Πάσος Κοέλιο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Η πολιτική επιτροπή του Αριστερού Μπλοκ ενέκρινε το έγγραφο που προήλθε από τις διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα», έγραψε η εκπρόσωπος του κόμματος Καταρίνα Μαρτίνς στον λογαριασμό της στο Twitter, χωρίς όμως να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

«Οι διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα έφτασαν στο τέλος τους και πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αριστερή συμφωνία η οποία θα έχει στόχο να προστατεύσει την εργασία, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αριστερό Μπλοκ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε έρθει δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 32,3%, και έκτοτε ο πρόεδρός του Αντόνιο Κόστα προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τα άλλα κόμματα της αριστεράς προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Την Κυριακή το βράδυ θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να αποφανθεί σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, μία ημέρα μετά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Αν οι Σοσιαλιστές αποφασίσουν να συμμαχήσουν με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ και να απορρίψουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης, που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη, τότε η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο θα αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις