Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η επιδρομή κατά του βρετανού Τζιχάντι Τζον που έγινε γνωστός από τους βάρβαρους αποκεφαλισμούς ομήρων σε βίντεο, κατέληξε στην εξόντωσή του. “Είμαστε 99% σίγουροι πως τον πετύχαμε” δήλωσε στρατιωτικός στο Fox News.

Όπως γράφει ο Independent, ένας ακόμη αξιωματούχος μιλώντας στο ABC περιέγραψε την επιδρομή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ως “άψογη“, ως “ένα καθαρό χτύπημα” που “εξάτμισε” τον Εμουάζι – όπως είναι το αληθινό του όνομα- , χωρίς να σκοτώσει αμάχους.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι η επίθεση με το drone σημειώθηκε μετά από “επίμονη παρακολούθηση”, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές αρχές είναι σίγουρες ότι επρόκειτο για τον Τζιχάντι Τζον.

Ακτιβιστές από την οργάνωση “Η Ράκα δολοφονείται ήσυχα” δήλωσαν πως το αυτοκίνητό του έγινε στόχος πυραύλου, ενώ ο Εμουάζι κατευθυνόταν προς το “Ισλαμικό Δικαστήριο” που επιβάλει τη σαρία. Σύμφωνα με αναφορά στο Facebook η πρώτη βολή έγινε στις 11. 41 μ.μ (τοπική ώρα) και άλλες 12 ακολούθησαν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πίτερ Κουκ, δήλωσε νωρίτερα ότι δεν γνωρίζει εάν ο Μοχάμεντ Εμουάζι, σκοτώθηκε κατά την επιδρομή. “Αποτιμούμε τα αποτελέσματα της νυκτερινής επιχείρησης και θα δώσουμε τη δημοσιότητα επιπλέον πληροφορίες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Τζιχαντιστές που μίλησαν στο SkyNews υποστηρίζουν ότι έχει τραυματιστεί βαρύτατα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της συριακής πόλης.

Ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε πως πριν από τα μεσάνυχτα “ένα αεροσκάφος στόχευσε ένα όχημα που κυκλοφορούσε στο κέντρο της Ράκα”, σκοτώνοντας τους τέσσερις επιβάτες του, ανάμεσα στους οποίους και ένας Βρετανός σημαντικό μέλος του ΙΚ”.

“Όλες οι πηγές εκεί λένε πως το πτώμα ενός σημαντικού βρετανού τζιχαντιστή βρίσκεται στο νοσοκομείο της Ράκα. Όλες οι πηγές λένε πως είναι ο Τζιχάντι Τζον, όμως προσωπικά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω”.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε στη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

“Ο Εμουάζι, βρετανός πολίτης, εμφανίσθηκε στα βίντεο που δείχνουν τις δολοφονίες των αμερικανών δημοσιογράφων Στίβεν Σότλοφ και Τζέιμς Φόλεϊ, του εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Αμπντούλ-Ραχμάν Κάσιγκ, βρετανών μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων Ντέιβιντ Χέινς και Αλαν Χένινγκ, του ιάπωνα δημοσιογράφου Κένζι Γκότο και ορισμένων άλλων ομήρων”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Λονδίνο, γεννήθηκε στο Κουβέιτ, σε οικογένεια με καταγωγή από το Ιράκ.

Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία το 1993, αφού έχασαν κάθε ελπίδα να λάβουν υπηκοότητα στο Κουβέιτ.

Ρεπορτάζ του CCTV

Πλήγμα στην καρδιά του Ισλαμικού Κράτους

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως, αν οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατάφεραν να σκοτώσουν τον μαχητή που είναι γνωστός ως Τζιχάντι Τζον, θα πρόκειται για ένα πλήγμα στην καρδιά του Ισλαμικού Κράτους.

Τόνισε ότι η επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Μοχάμεντ Εμουάζι, βρετανού πολίτη, ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Βρετανίας με τις ΗΠΑ και πως ήταν “μια πράξη αυτοάμυνας. Ήταν το σωστό πράγμα να γίνει”.

Πρόσθεσε πως εξακολουθεί να αναμένει επιβεβαίωση για τον θάνατο του Εμουάζι. Το Πεντάγωνο είπε πως αποτιμά την αποτελεσματικότητα του πλήγματος στη συριακή πόλη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

“Αν το πλήγμα αυτό ήταν επιτυχές –και περιμένουμε ακόμη επιβεβαίωση γι΄αυτό– θα είναι ένα πλήγμα στην καρδιά του ISIL (Ισλαμικό Κράτος)”, δήλωσε.

Αποκάλεσε τον Εμουάζι “βάρβαρο δολοφόνο” που “αποτελούσε αυξανόμενη και σοβαρή απειλή σε αθώους πολίτες, όχι μόνο στη Συρία αλλά σε όλο τον κόσμο και επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο”.