Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που ήταν παρών στο Σταντ ντε Φρανς κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, τάχθηκε υπέρ μιας «σχεδιασμένης αντιμετώπισης» από τη διεθνή κοινότητα των τρομοκρατών, αλλά και μιας στρατιωτικής.

Ο Σταϊνμάιερ μετά το Παρίσι, όπου βρισκόταν την Παρασκευή, πέταξε με καθυστέρηση το βράδυ του Σαββάτου για τη Βιέννη, για να συμμετάσχει στη δεύτερη διάσκεψη για τη Συρία. Εκεί εκπρόσωποι της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας αναζητούν μια ειρηνευτική λύση για τη Συρία.

Εξήγησε ότι στο πλαίσιο της σχεδιασμένης αντιμετώπισης του ΙΚ περιλαμβάνεται «και η υποστήριξή μας σε αυτούς που αντιστέκονται στην προέλαση του ΙΚ, όπως κάνει η Γερμανία στο βόρειο Ιράκ με τους πεσμεργκά, καθώς και αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ».

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης για την επίτευξη της ειρήνευσης στη Συρία, και όχι μιας στρατιωτικής επέμβασης. «Ο πόλεμος εναντίον του ΙΚ δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο στρατιωτικά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί «με ακόμη μεγαλύτερο σθένος» μιαπολιτική λύση και προοπτικές για την ειρήνευση στη Συρία.


Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός αποτίμησε θετικά το αποτέλεσμα της δεύτερης μέσα σε 14 ημέρες διάσκεψης για τη Συρία.

Στη Βιέννη υπήρξαν συγκεκριμένες συμφωνίες για το τέλος της βίας στη Συρία και για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την πολιτική μετάβαση στη χώρα. «Αυτή είναι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια μια ευκαιρία και μια πραγματική προοπτική για τους ανθρώπους στη Συρία, την οποία τώρα θα πρέπει να αδράξουμε αποφασιστικά», τόνισε.

Στόχος αυτή τη στιγμή της γερμανικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη πριν το τέλος του έτους να έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μια πολιτική μετάβαση» στη Συρία.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν την Κυριακή, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, που θα περιλαμβάνει και συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην 35λεπτη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύρραξη, η οποία έχει καταστεί ακόμη πιο πιεστική μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, το βράδυ της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις