Ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Ρότερνταμ ‘Αχμεντ Αμπουταλέμπ γνωστός για την ευθύτητα του λόγου του, ζήτησε τη Δευτέρα την “πλήρη εξάλειψη” της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.
“Πρέπει το ΙΚ να εξαλειφθεί εντελώς. Οι βάρβαρες αυτές ενέργειες δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες. Είναι φανερό ότι το ΙΚ δεν θα διαπραγματευτεί”, δήλωσε ο δήμαρχος στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Algemeen Dagblad.
Γνωστός πολιτικός στην ολλανδική πολιτική σκηνή, ο 54χρονος Αμπουταλέμπ έγινε διάσημος μετά την επίθεση των τζιχαντιστών εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo τον περασμένο Ιανουάριο.
Απευθυνόμενος τότε, με το σύνηθες ύφος του στους μουσουλμάνους που δεν θέλουν να “ζουν με την ελευθερία”, τους είπε: “Αν αυτός ο τόπος δεν σας ταιριάζει, ετοιμάστε τις βαλίτσες σας και φύγετε από δω!”.
Πρώτος μουσουλμάνος μετανάστης που γίνεται δήμαρχος ολλανδικής πόλης, ο μαροκινής καταγωγής Αμπουταλέμπ κάλεσε τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους να “υψώσουν τη φωνή τους και να απορρίψουν κάθε μορφή βίας“. 
Ωστόσο υπογράμμισε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να εργαστεί για την εξεύρεση λύσης και όχι μόνοι τους οι μουσουλμάνοι. “Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει τώρα θα ήταν να αποξενωθούν οι μουσουλμάνοι”, πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Οι θέσεις του δημάρχου του πρώτου λιμανιού στην Ευρώπη ήταν αιτία για να προσκληθεί στον Λευκό Οίκο και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να μιλήσει για την αύξηση της δύναμης του ΙΚ.
Ο ‘Αχμεντ Αμπουταλέμπ γεννήθηκε στο Μαρόκο και έφθασε στην Ολλανδία σε ηλικία 15 ετών. Εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα και έγινε δήμαρχος του Ρότερνταμ το 2009.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις