Η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στην Συρία άλλαξε τις ισορροπίες επί του πεδίου, υποστήριξε σε συνέντευξη του στην τσεχική δημόσια τηλεόραση ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, προβλέποντας ότι η υποστήριξη από την Ρωσία – τη χώρα που αποτελεί τον βασικό του σύμμαχο σε διεθνές επίπεδο – θα παραμείνει ισχυρή.

Δήλωσε πως η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου, έδειξε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις εξελίξεις στα μέτωπα στη Συρία, που όπως υποστήριξε ο Σύρος πρόεδρος είναι υπέρ της κυβέρνησης.

«Πιστεύω πως (η κατάρριψη του αεροσκάφους) έδειξε τις πραγματικές προθέσεις του (προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, κι ότι έχασε την ψυχραιμία του, επειδή η ρωσική επέμβαση άλλαξε την ισορροπία στο έδαφος», επισήμανε ο Άσαντ.

«Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία συνεχίζεται. Η ρωσική υποστήριξη ή συμμετοχή θα ενισχυθεί. Είναι αυξημένη έτσι και αλλιώς. Δεν υπάρχει επιστροφή όσον αφορά αυτό», συμπλήρωσε.

Ο Άσαντ πρόσθεσε πως τα μέλη των οργανώσεων των ανταρτών θα έχουν πλήρη αμνηστία εάν είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα τους, αλλά υποστήριξε πως ο αφοπλισμός δεν μοιάζει να είναι επιλογή για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους ή του Μετώπου αλ Νόσρα (παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία).

«Όταν παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στις φυσιολογικές ζωές τους, η κυβέρνηση θα τους χορηγήσει αμνηστία», είπε.

«Δεν κατηγορείστε για οποιοδήποτε (έγκλημα), είστε ελεύθεροι να επιστρέψετε στις κανονικές ζωές σας, αλλά στις ειρηνικές ζωές σας», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε πως ανάμεσα στους Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη και ζητούν άσυλο υπάρχουν και τρομοκράτες. Ερωτηθείς εάν οι Ευρωπαίοι πρέπει να φοβούνται τους πρόσφυγες από τη Συρία, ο Άσαντ απάντησε: «είναι ένα μείγμα. Η πλειονότητά τους είναι καλοί Σύροι, πατριώτες. Αλλά ασφαλώς ανάμεσά τους έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες, αυτό είναι αλήθεια».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις