Ερωτήματα για το κατά πόσο η δωρεά – μαμούθ του ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, με την αφορμή της (πολυαναμενόμενης) γέννησης της κόρης του θα “πιάσει τόπο” και θα βοηθήσει πραγματικά ανθρώπους ή θα καταλήξει στην ενίσχυση του Facebook, θέτει άρθρο του Sputnik.

O Zuckerberg υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του θα δώσει το 99% των μετοχών του στο Facebook για να χρηματοδοτήσει φιλανθρωπικούς σκοπούς, όχι όμως ιδρύματα και φορείς που προσφέρουν αρωγή. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε μια εταιρεία που θα βρίσκεται στον έλεγχό του, μέσω της οποίας τα χρήματα θα επενδυθούν.

Η δομή της εταιρείας θα επιτρέψει στον ιδρυτή του Facebook να επενδύσει σε μη κερδοσκοπικές εταιρείες αλλά και σε lobbying για την αλλαγή νόμων και για επηρεασμό της κοινής γνώμης για διάφορα ζητήματα.

Η εταιρεία θα ονομάζεται Chan Zuckerberg Initiative, LLC.

Στην επιστολή προς την κόρη τους – με την οποία ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του αναγγέλλουν το εγχείρημα – αναφέρουν πολιτικές πρωτοβουλίες και χρηματοοικονομικές επενδύσεις, όχι συγκεκριμένους φιλανθρωπικούς σκοπούς, ωστόσο αναφέρεται πώς οι επενδύσεις θα στοχεύουν στην τεχνολογία και στην ιατρική.

Τα κέρδη θα επενδύονται σε νέες πρωτοβουλίες και επενδύσεις.

Το άρθρο αναφέρει ότι διάφορες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες του Ζούκερμπεργκ τελικά δεν απέδωσαν, καθώς τα χρήματα δεν δίνονται απευθείας σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη ή φορείς που τους βοηθούν, αλλά “πλαγίως” επενδύονται σε διάφορους σκοπούς και τελικά δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα επιχείρησε να δώσει δωρεάν “βασικό” Ίντερνετ σε χώρες του Τρίτου Κόσμου ώστε να μπαίνουν και οι πολίτες των χωρών αυτών στο Facebook, δηλαδή ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς που τελείωνε η δική του ωφέλεια και άρχιζε των χρηστών.

Σύμφωνα με το άρθρο η τελευταία του πρωτοβουλία φέρεται να είναι μία προσπάθεια να φτιάξει την εικόνα του που έχει πληγεί από προηγούμενες τέτοιες ενέργειες αλλά και αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται από τη γυναίκα του να δώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Με πληροφορίες από το Sputnik

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις