Από ένα μουσουλμανικό άγαλμα στο Κανάλι του Σουέζ εμπνεύστηκε το Άγαλμα της Ελευθερίας που “φυλά” το λιμάνι της Νέας Υόρκης ο γάλλος δημιουργός του Frederic Auguste Bartholdi, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, o Bartholdi είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μεταξύ 1855-1856 και εκεί ανέπτυξε ένα πάθος για τα μεγαλειώδη διακοσμητικά δημόσια έργα και τα μεγάλων διαστάσεων γλυπτά, σύμφωνα με την υπηρεσία της Νέας Υόρκης που είναι υπεύθυνη για την συντήρηση και λειτουργία του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Όταν η αιγυπτιακή κυβέρνηση αναζήτησε προτάσεις για την ανέγερση φάρου στο Σουέζ το 1869, ο Μπαρτόλντι σχεδίασε ένα τεράστιο άγαλμα που απεικόνιζε μία γυναίκα με αρχαϊκή ενδυμασία να κρατά στο χέρι της ψηλά έναν φάρο.

Το αποκάλεσε “Η Αίγυπτος (ή η Πρόοδος) φέρνει το φως στην Ασία”.

Ο μελετητής της ιστορίας της Νέας Υόρκης, Edward Berenson, αναφέρει: “Ο Μπαρτόλντι έφτιαξε μια σειρά σκίτσων – προτάσεων. Το άγαλμα ξεκίνησε ως μια γιγαντιαία φελάχα ή μια γυναίκα – βοσκός και τελικά έγινε μια τεράστια θεά”.

Η δεύτερη ευκαιρία του Μπαρτόλντι για να φτιάξει ένα μεγάλο δημόσιο έργο, ήταν όταν ο γάλλος ιστορικός Edouard de Laboulaye είχε την ιδέα για ένα δώρο του γαλλικού λαού στις ΗΠΑ που θα απεικόνιζε την “Ελευθερία που φωτίζει τον Κόσμο”.

Ο Μπαρτόλντι ξεκίνησε να φτιάχνει ξανά το σχέδιο πάνω στο προηγούμενο της “φελάχας”.

Στην τελική μορφή του έγινε η Libertas, η ρωμαϊκή θεά της Ελευθερίας, που εγκαινιάστηκε το 1886.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις