Η Τουρκία κάλεσε τη Δευτέρα τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί μετά τη μετάδοση φωτογραφιών στις οποίες εμφανίζεται ένας Ρώσος ναύτης σε θέση βολής με έναν εκτοξευτήρα ρουκετών ενώ βρίσκεται πάνω σε πολεμικό πλοίο που διασχίζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τη στάση αυτή “πρόκληση”, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Μόσχα μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στη μεθόριο με τη Συρία.

Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφίες ενός Ρώσου ναύτη να έχει τοποθετήσει στον ώμο του, σαν να είναι έτοιμος για βολή, έναν εκτοξευτήρα ρουκετών, ενώ βρίσκεται πάνω σε ρωσικό πολεμικό πλοίο, το Caesar Kunikov, που ανήκει στον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα.

Το πολεμικό πέρασε από τα Στενά του Βοσπόρου το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Σύμφωνα, όμως, με άλλα μέσα ενημέρωσης το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή, καθώς το πολεμικό βρισκόταν ήδη στα τουρκικά χωρικά ύδατα τότε.

“Ελπίζω πως πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο, δεν είναι μια καλή προσέγγιση”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξή του, προτού κληθεί ο πρεσβευτής.

“Τα πλοία αυτά δεν αντιπροσωπεύουν έναν κίνδυνο για εμάς. Ωστόσο, όταν αντιλαμβανόμαστε έναν κίνδυνο, δίνουμε την κατάλληλη απάντηση”, πρόσθεσε.

Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις διπλωματικές τους σχέσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους, στις 24 Νοεμβρίου, από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα απαγόρευσε στα τέλη της εβδομάδας την αναχώρηση ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου από το λιμάνι της Σαμσούντας (βόρεια Τουρκία), στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω μη συμπλήρωσης των απαραίτητων εγγράφων, ενώ επιτράπηκε η αναχώρηση σε άλλα τρία πολεμικά πλοία.