"Δεν πουλάω πετρέλαιο", λέει ο υιός Ερντογάν

"Δεν πουλάω πετρέλαιο", λέει ο υιός Ερντογάν
«Φτιάχνω γραφεία, δεν πουλάω πετρέλαιο», δηλώνει ο Μπιλάλ Ερντογάν, δευτερότοκος γιος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Εργτογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «συνέντευξη- αυτοϋπεράσπιση». 

Ο τριανταπεντάχρονος Μπιλάλ, ο οποίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκεται στην Μπολόνια για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στις διεθνείς σχέσεις, διαψεύδει ότι σχετίζεται με οποιοδήποτε εμπόριο πετρελαίου του Isis και τονίζει ότι «ο Isis αποτελεί όνειδος διότι αμαυρώνει τη μουσουλμανική θρησκεία, δεν εκπροσωπεί το Ισλάμ» και τα μέλη του «δεν πρέπει ούτε καν να θεωρούνται μουσουλμάνοι».
 
«Η Bmz είναι μια εταιρία η οποία χτίζει γραφεία στην Κωνσταντινούπολη», προσθέτει ο δευτερότοκος γιος του Ερντογάν, αποσαφηνίζοντας ότι «η εταιρία έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο για να φτιάχνει πλοία με αγοραστή έναν επιχειρηματία που βρίσκεται στην Ρωσία», αλλά «δεν κάνει μπίζνες στη Μεσόγειο, στη Συρία ή στο Ιράκ».
 
Ο δε αδελφός του Μποράκ «έχει ένα εμπορικό πλοίο, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά πετρελαίου».
 
Στην παρατήρηση της ιταλικής εφημερίδας ότι «οι Κούρδοι του ΥPG είναι οι στενότεροι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά του Isis», ο Μπιλάλ Ερντογάν απαντά:
 
«Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν μια τρομοκρατική ομάδα σε βοηθά να καταπολεμήσεις μια άλλη τρομοκρατική ομάδα, τι θα συμβεί στη συνέχεια; Πιστεύεις ότι η τρομοκρατική αυτή ομάδα θα εγκαταλείψει τις παλιές μεθόδους και θα μετατραπεί σε ειρηνιστές ακτιβιστές;»
 
«Γιατί η Τουρκία δεν κλείνει ερμητικά τα σύνορα με τη Συρία;» ρωτά η Ιταλίδα δημοσιογράφος Βιβιάνα Μάτσα. Και ο γιος του τούρκου προέδρου, αποκρίνεται ότι «τα σύνορα καλύπτουν πάνω από εννιακόσια χιλιόμετρα, η Τουρκία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αλλά δεν είναι κάτι το εύκολο». Θεωρεί, δε, ότι θα έπρεπε να είχε εισακουσθεί η πρόταση της Άγκυρας για δημιουργία «ενδιάμεσης ζώνης».
 
«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία βοηθούσε τον Isis, δεν νομίζετε ότι το NATO θα το γνώριζε;» ρωτά ο τριανταπεντάχρονος γιος του Τούρκου προέδρου, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε, όμως, τι κάνει η Ρωσία, μια χώρα που δεν δρα αναγκαστικά για να πλήξει τον Isis».
 
Ο Μπιλάλ Ερντογάν θεωρεί, δε, ότι «ο 'Ασαντ προσπαθεί να κερδίσει χρήματα με το πετρέλαιο του Isis διότι δεν έχει, πλέον, άλλες πηγές εσόδων».

Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς του, τέλος, υπογραμμίζει στην Κοριέρε Ντέλα Σέρα ότι «δεν διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία» και ότι ο ίδιος «είναι ιδιοκτήτης της οικοδομικής εταιρίας Bmz, μαζί με δυο θείους του, και πέντε εστιατορίων στην Κωνσταντινούπολη».