Σουηδία: Εγκρίθηκε η επέκταση ελέγχων στα σύνορα

Σουηδία: Εγκρίθηκε η επέκταση ελέγχων στα σύνορα
Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε την Πέμπτη έναν νέο νόμο που επιτρέπει την επέκταση των ελέγχων ταυτότητας στα σύνορα, όπως ζητούσε η κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Μέχρι τώρα οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνταν από αστυνομικούς μόνο μέσα στα τρένα που συνδέουν την Κοπεγχάγη της Δανίας με το Μάλμε, στη νότια Σουηδία.

Ο νέος νόμος επιτρέπει την επέκταση των ελέγχων σε όλα τα μέσα μεταφοράς: στα λεωφορεία, τα τρένα και τα πλοία που προέρχονται από άλλες χώρες, κυρίως όμως από τη Γερμανία και τη Δανία. Η κυβέρνηση θα μπορεί επίσης να υποχρεώνει τις μεταφορικές εταιρείες να πραγματοποιούν τους ελέγχους αυτούς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Μετανάστευσης (MV), μεταξύ Ιανουαρίου-Νοεμβρίου η χώρα υποδέχτηκε 150.000 αιτούντες άσυλο, κάτι που την καθιστά έναν από τους κυριότερους προορισμούς για μετανάστες στην Ευρώπη.

Από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την άφιξη προσφύγων και μεταναστών εφαρμόζοντας ελέγχους στα σύνορα και μια λιγότερο "γενναιόδωρη" πολιτική στο μεταναστευτικό. Τα μέτρα αυτά μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά: ο αριθμός των νέων αφίξεων υποχώρησε κατά 30% αφότου ξανάρχισαν οι έλεγχοι στα σύνορα, στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από την 21η Δεκεμβρίου και θα ισχύσει για 3 χρόνια.