Αισθητά αποτελέσματα στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούν να αναμένονται μόνο αν η Τουρκία και η ΕΕ προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας από τη σύνοδο Κορυφής, αναφέρει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου.

Ο Νταβούτογλου αναφέρεται και στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους υποστηρίζοντας πως ήταν μια ενέργεια υπεράσπισης του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

«Στην σύνοδο Κορυφής ΕΕ –Τουρκίας αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα που έχουν σκοπό να αποτρέψουν τις περαιτέρω απώλειες ζωών και να εξασφαλίσουν καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών», αναφέρει ο Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας όμως πως αισθητά αποτελέσματα θα μπορούν να αναμένονται μόνο αν η Τουρκία και η ΕΕ προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλα όσα αναφέρονται στη συμφωνία και οι προσπάθειές της προσανατολίζονται στην ενίσχυση του αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης» επισημαίνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τονίζοντας πως «αν η ΕΕ δεν είναι μαζί μας σε αυτόν τον κοινό αγώνα δεν θα πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι η προσφυγική κρίση είναι αποτέλεσμα του χάους που επικρατεί στη Συρία, αναφέρει ο Νταβούτογλου και τονίζει πως αν δεν βρεθεί για το πρόβλημα αυτό μια συνολική και μια βιώσιμη πολιτική λύση, το κύμα των προσφύγων θα συνεχιστεί .

Για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

«Θέλω να υπογραμμίσω πως στο δυσάρεστο επεισόδιο της 24ης Νοεμβρίου εφαρμόσθηκαν στην ουσία όσα προβλέπονται όταν απειλείται ο εναέριος χώρος μας. Πιστεύουμε πως το επεισόδιο αυτό θα είχε αποφευχθεί αν οι ρωσικές δυνάμεις έδιναν σημασία στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις μας από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Συρία. Προειδοποιήσαμε την Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποφευχθεί το επεισόδιο», αναφέρει ο Νταβούτογλου.

«Η υπεράσπιση του εναέριου χώρου και των συνόρων αποτελεί βασική εθνική υποχρέωση και κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας. Εμείς δεν παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο της άλλης πλευράς, εμείς υπερασπιστήκαμε τον σύνορά μας» αναφέρει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και κατηγορεί την Ρωσία για τη λήψη υπερβολικών μέτρων κατά της Τουρκίας .

«Από την πλευρά της Ρωσίας έγιναν κάποιες απαράδεκτες και αβάσιμες δηλώσεις και άρχισαν να εφαρμόζονται κατά της Τουρκίας υπερβολικά, σε ισχύ, μέτρα. Εμείς από την πλευρά μας ακολουθήσαμε μια πιο συγκρατημένη θέση για να μην επιδεινώσουμε την κατάσταση αλλά η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη» τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί από τη Δευτέρα διήμερη επίσκεψη στη Σερβία και στην επίσκεψη αυτή θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματικών και οικονομικών παραγόντων της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις