Οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν την Κυριακή υπό τον έλεγχό τους στρατηγικής σημασίας κυβερνητικό κτίριο στο κεντρικό Ραμάντι, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη δυτική πόλη, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού.

“Η ανάληψη του ελέγχου του κτιριακού συγκροτήματος, πρώην έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης, σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν στο Ραμάντι“, δήλωσε ο Σαμπάχ αλ-Νούμαν. “Το επόμενο στάδιο είναι να καθαρίσουμε σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν διάσπαρτοι στην πόλη εκρηκτικοί μηχανισμοί και νάρκες.

“Το κτιριακό συγκρότημα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο μας, δεν υπάρχους μαχητές του ΙΚ μέσα στο κτίριο”, τόνισε ο εκπρόσωπος των επίλεκτων ιρακινών δυνάμεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι ιρακινές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος και προέλασαν στο κέντρο του Ραμάντι, τη μεγαλύτερη πόλη 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης φθάνοντας προ των πυλών του κτιρίου που στέγαζε παλιά την κυβέρνηση, το οποίο μέχρι σήμερα τελούσε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι επίλεκτες δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο ιρακινός στρατός είχαν εισέλθει σχετικά εύκολα την Τρίτη στο κέντρο του Ραμάντι με στόχο την ανακατάληψη της πόλης.

Ωστόσο, η προέλαση του στρατού καθυστέρησε τις τελευταίες ημέρες λόγω των εκρηκτικών μηχανισμών, των ελεύθερων σκοπευτών και των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα οι ιρακινές δυνάμεις να κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ που βρίσκονται στο Ραμάντι υπολογίζονταν την Τρίτη σε αρκετές εκατοντάδες.

Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε εξάλλου ότι 260 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν στο βόρειο μέτωπο του Ραμάντι το Σαββατοκύριακο.

Ένα από τα άλλα εμπόδια στην ταχεία προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων είναι η παρουσία των αμάχων στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα. Άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν δήλωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα τρόφιμα για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα.

Η ανακατάληψή του, αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο, θα είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις από τότε που οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις