Υπό τον φόβο της τρομοκρατικής απειλής εξακολουθεί να ζει η Ευρώπη μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι. Μετά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πιθανή επίθεση μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ένα δημοσίευμα της Daily Mail για τζιχαντιστές στη Μ. Βρετανία, προκαλεί ανησυχία.

Όπως σημειώνει, περίπου 300 ύποπτοι για τρομοκρατία, εγκληματίες και παράνομοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στη χώρα καθημερινά.

Η εφημερίδα, παρουσιάζοντας σχετική έκθεση, αναφέρει πως ο αυξημένος αριθμός προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές.

Το ποσοστό των ύποπτων επιβατών αγγίζει πλέον το 60% τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο από το παρατηρητήριο Berriew QC, οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν εντατικοποιηθεί.

«Δεδομένων των γεγονότων του περασμένου έτους και της αδυναμίας του συστήματος στα ευρωπαϊκά σύνορα, οι αρχές θα ενεργούσαν ανεύθυνα αν δεν σήμαναν συναγερμό», δήλωσε.

Μάλιστα, το Εθνικό Κέντρο Εντοπισμού Συνόρων, αφού λάβει αναλυτικά στοιχεία για τους επιβάτες όλων των αεροπορικών εταιριών πραγματοποιεί ελέγχους.

Η Daily Mail αναφέρει πως αποστέλλονται στην επονομαζόμενη «Στάζι» τα στοιχεία των επιβατών, η ημερομηνία γέννησης, τα στοιχεία του διαβατηρίου του, για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδέψει.

Αυτό που εξετάζεται είναι αν υπάρχουν σχέσεις με τρομοκρατικές δράσεις ή αν έχουν κάνει κατάχρηση της βίζας τους. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα ελέγχου προηγούμενων πτήσεων και να δουν αν ο ταξιδιώτης έχει μεταβεί στη Συρία. Αν το όνομα συνάδει με λίστα πιθανών υπόπτων τότε ενημερώνονται οι συνοριοφύλακες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις