Πέρα από τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων από πολέμους που μαίνονται επί χρόνια σε χώρες όπως η Συρία και το Νότιο Σουδάν, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως εκφράζουν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την πείνα που θα προκαλέσει το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει πως τουλάχιστον 87 εκατομμύρια άνθρωποι σε δεκάδες χώρες θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το ερχόμενο έτος και ζητά 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Το Thomson Reuters Foundation διεξήγαγε έρευνα, ζητώντας από τις 15 μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στον κόσμο να αναφερθούν στις τρεις κύριες προτεραιότητές τους όσον αφορά τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας το 2016. Η Συρία, όπως αναμενόταν, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων των περισσότερων οργανώσεων.

Οργάνωση: ACTION AGAINST HUNGER

1. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

2. Υεμένη.

3. Κέρας της Αφρικής.

«Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μια ξεχασμένη ανθρωπιστική κρίση, που δεν βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα, παρά τη βίαιη σύγκρουση που έχει σημάνει πως πάνω από τον μισό πληθυσμό χρειάζεται απεγνωσμένα βοήθεια. Ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός παιδιών διατρέχει κίνδυνο υποσιτισμού. Καθώς η βία μαίνεται, η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων περιορίζεται όλο και περισσότερο, ενώ το φαγητό, το νερό και το ιατροφαρμακευτικό υλικό βρίσκονται σε έλλειψη», σχολιάζει η Τζουλιέτ Πάρκερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης με έδρα τη Βρετανία.

Οργάνωση: ACTIONAID

1. Συρία, προσφυγική κρίση: Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μας έχει οδηγήσει να ξεχάσουμε πως οι περισσότεροι από όσους έχουν επηρεαστεί από την κρίση εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία, ή σε γειτονικές χώρες.

2. Ελ Νίνιο: Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η επίδραση του φαινομένου Ελ Νίνιο είναι δυνητικά ολέθρια σε περιοχής της Ανατολικής και της Νότιας Αφρικής.

3. Νότιο Σουδάν: Η ξηρασία, η φτώχεια και η εσωτερική σύρραξη επιδεινώνουν διαρκώς την κατάσταση τα τελευταία χρόνια.

Οργάνωση: AMERICARES

1. Συρία.

2. Δυτική Αφρική: Η επιδημία του ιού Έμπολα αποκάλυψε προβλήματα στο σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο και εξέθεσε τις αδυναμίες στα συστήματα παροχής υγείας των τριών χωρών που επλήγησαν περισσότερο (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία).

3. Αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι ολοένα και πιο ισχυρές καταιγίδες αποτελούν όλο και περισσότερο πηγή ανησυχίας.

Οργάνωση: CARE INTERNATIONAL

1. Μέση Ανατολή, κυρίως Συρία και Υεμένη.

2. Ελ Νίνιο: Το μετεωρολογικό φαινόμενο εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος και να επηρεάζει περισσότερες περιοχές από ό,τι το φαινόμενο που είχε καταγραφεί την περίοδο 1997-98.

3. Νότιο Σουδάν: Η πολιτική κατάσταση συνεχίζει να διχάζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, και τουλάχιστον 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Οργάνωση: CATHOLIC RELIEF SERVICES

1. Ελ Νίνιο / ξηρασία στην Αιθιοπία: Ο πληθυσμός που θα χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια θα αυξηθεί σε 15 εκατομμύρια αν η βοήθεια δεν χορηγηθεί άμεσα.

2. Νότιο Σουδάν.

3. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: «Την παρούσα στιγμή παρατηρούμε επίπεδα έλλειψης τροφίμων που ενδεχομένως να πάρουν διαστάσεις γενικευμένης ανθρωπιστικής κρίσης που έχουμε να βιώσουμε από το 1985 στην Αιθιοπία», σημείωσε η Τζένιφερ Πόιντατζ, αντιπρόεδρος της οργάνωσης.

Οργάνωση: CORDAID

1. Συρία και Ιράκ.

2. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

3. Κέρας της Αφρικής και Νότιο Σουδάν: Απειλή σοβαρής ξηρασίας.

Οργάνωση: Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων

1. Ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση: Η οργάνωση έχει αυξήσει τα προγράμματα της στην Σερβία και σχεδιάζει αντίστοιχα προγράμματα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.

2. Συρία.

3. Νότιο Σουδάν.

Οργάνωση: Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου

«Σε συνέχεια των κρίσεων που καλύφθηκαν ευρέως το 2015, τον επόμενο χρόνο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί κατά την άποψη μου στο Μπουρούντι (και την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών), στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη και το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ντομινίκ Στίλχαρτ, διευθυντής επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ.

Οργάνωση: INTERNATIONAL MEDICAL CORPS (IMC)

1. Συγκρούσεις σε Συρία και Υεμένη.

2. Επισιτιστική ανασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

3. Βία στο Μπουρούντι.

Οργάνωση: MERCYCORPS

1. Συρία.

2. Υεμένη.

3. Βορειοανατολική Νιγηρία.

Οργάνωση: Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων

1. Υεμένη: Εκτοπισμός πληθυσμού, έλλειψη τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καταφυγίων εξαιτίας της σύρραξης, της έλλειψης πρόσβασης, κονδυλίων και πολιτικής βούλησης.

2. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

3. Σαχέλ: Το 2016, περίπου 23,5 εκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν ο ένας στους έξι – δεν θα έχουν επαρκή ποσότητα τροφίμων, εκ των οποίων 6 εκατομμύρια θα χρειαστούν επείγουσα επισιτιστική βοήθεια.

Οργάνωση: PLAN INTERNATIONAL

1. Αιθιοπία: Συνέπειες του φαινομένου Ελ Νίνιο σε τιμές τροφίμων και έλλειψη ασφάλειας.

2. Υποσαχάρια Αφρική: Ελ Νίνιο/ακραία καιρικά φαινόμενα, απώλεια σοδειάς, αυξήσεις των τιμών τροφίμων.

3. Μπουρούντι, προσφυγική κρίση.

Οργάνωση: SAVE THE CHILDREN

1. Αιθιοπία: Υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών.

2. Νότιο Σουδάν: Εμφύλιος πόλεμος και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας, 250.000 παιδιά πάσχουν από υποσιτισμό.

3. Υεμένη: Σχεδόν οι μισοί από τα 21 εκατομμύρια πολίτες που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια είναι παιδιά.

Οργάνωση: SIGHTSAVERS

1. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Νότιο Σουδάν.

2. Η περιοχή της Λίμνης Τσαντ.

3. Υεμένη.

Οργάνωση: WORLD VISION UK

1. Συρία.

2. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

3. Νότιο Σουδάν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις