Ο Κουβανός αντιφρονών Βλαντίμιρ Μορέρα, ο οποίος πραγματοποιεί από τον Οκτώβριο απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της κράτησής του στις φυλακές και την απελευθέρωση του οποίου ζήτησαν οι ΗΠΑ, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσαν μέλη της οικογένειάς του και διαφωνούντες.


Ο 44χρονος είχε καταδικαστεί πρόσφατα σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για επίθεση και τραυματισμό άλλων προσώπων.

Φυλακίστηκε τον Απρίλιο στο κεντρικό τμήμα της Κούβας.

Μέλη της οικογένειάς του και διαφωνούντες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έπειτα από 80 ημέρες απεργίας πείνας, η επιδείνωση της κατάστασής του οδήγησε τις αρχές να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο της πόλης Σάντα Κλάρα (κεντρική Κούβα, περίπου 280 χλμ. από την Αβάνα).

«Βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Τον είχαμε δει πριν από πέντε ημέρες (…). Έκτοτε δεν μας επιτράπηκε να τον δούμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αδελφή του Κριστίνα Μορέρα, προσθέτοντας ότι ο αδελφός της δεν ζυγίζει πλέον παρά 43 κιλά.

«Η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Κανείς από τους διαφωνούντες δεν έχει μπορέσει να τον δει, αλλά γνωρίζουμε από την οικογένειά του ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει γνωστή η υπόθεσή του», κατήγγειλε από τη δική του πλευρά ο Γκιγιέρμο Φαρίνιας, που είχε λάβει το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2005.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρομπέρτα Τζέικομπσον κάλεσε με ανάρτησή της στο Twitter την Αβάνα να απελευθερώσει τον Μορέρα, ο οποίος κατά την ίδια έχει φυλακιστεί για την «ειρηνική» έκφραση πολιτικής διαφωνίας και πραγματοποιεί «απεργία πείνας».


Οι αρχές της Κούβας, οι οποίες λένε ότι δεν υπάρχει κανένας πολιτικός κρατούμενος στη χώρα σήμερα, δεν έχουν σχολιάσει την κατάσταση του φυλακισμένου.

Ο Βλαντίμιρ Μορέρα ήταν ένας από τους 53 κρατούμενους που είχαν απελευθερωθεί τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είχε αρχίσει στα τέλη του 2014 και οδήγησε στην ιστορική αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κούβας.

Σύμφωνα με τους οικείους του, συνελήφθη και καταδικάστηκε έπειτα από μια συμπλοκή του με υποστηρικτές της κυβέρνησης. Ο Γκιγιέρμο Φαρίνιας κατήγγειλε από την πλευρά του ότι συνελήφθη παρότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία και ότι υπέστη ξυλοδαρμό μέσα στο σπίτι του διότι είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές.


Ο Μορέρα, μέλος της οργάνωσης Κίνημα Προβληματισμού της Κούβας, έχει συλληφθεί επανειλημμένα στο παρελθόν κι έχει κάνει κι άλλες απεργίας πείνας, σύμφωνα με αντιφρονούντες.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις