Οι διευθυντές των καναλιών της πολωνικής δημόσιας τηλεόρασης TVP υπέβαλαν τις παραιτήσεις του, αμέσως μετά την υιοθέτηση στις 31 Δεκεμβρίου από το πολωνικό κοινοβούλιο του νόμου περί δημοσίων ΜΜΕ, που τα θέτει υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος.

Οι διευθυντές των καναλιών TVP1 και TVP2, καθώς και οι επικεφαλής του πολιτιστικού καναλιού TVP Kultura, του πρακτορείου ειδήσεων TAI και των γραφείου ανθρωπίνων πόρων της TVP υπέβαλαν την Πέμπτη τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο του οργανισμού, ο οποίος και τις έκανε δεκτές.

Οι παραιτήσεις συμπίπτουν με την ψηφοφορία στην πολωνική Γερουσία, η οποία κυριαρχείται από τους συντηρητικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που ενέκρινε τον αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος είχε προηγουμένως ψηφισθεί από τη Βουλή, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος θα πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα, τερματίζονται άμεσα οι θητείες των μελών των διευθύνσεων και των συμβουλίων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Στο εξής, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την αρμοδιότητα να διορίζει και να παύει τους νέους επικεφαλής των δημοσίων μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι μέχρι σήμερα επιλέγονταν μέσω διαγωνισμών που οργάνωνε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (KRRiT).

Πολλοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί και οργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιο-Τηλεόρασης (UER/EBU), η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους απέναντι στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ζήτησε εξηγήσεις από τη Βαρσοβία.

Όσο για το κόμμα του Κατσίνσκι, για το οποίο δεν πρόκειται παρά για το “πρώτο βήμα” της μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε ότι η δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων PAP, τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούν εταιρείες εμπορικού δικαίου που ελέγχονται από το Κράτος, θα μετατραπούν σε πολιτιστικούς θεσμούς που θα τελούν υπό τον έλεγχο ενός Συμβουλίου Εθνικών Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο θα συσταθεί.


Σύμφωνα με την πολωνική αντιπολίτευση, πρόκειται απλώς για την ανάληψη του ελέγχου των δημοσίων μέσων ενημέρωσης από τη νέα κυβέρνηση.

Το πρώτο δίκτυο της δημόσιας ραδιοφωνίας Jedynka άρχισε να μεταδίδει εναλλάξ τον εθνικό ύμνο της Πολωνίας και τον ευρωπαϊκό ύμνο “για να εστιάσει” στον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης που απειλούνται.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις